Beginnen met sporten tijdens je zwangerschap? Doen!

Algemeen Laurien Bleeker 11 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Denk je erover na om te starten met sporten nu je zwanger bent? Wij zeggen doen! Sporten heeft namelijk alleen maar voordelen voor jou als (aankomende) moeder én voor je ongeboren baby. Rustig aan doen of zelfs stoppen met sporten is dan ook helemaal niet nodig bij een gezonde zwangerschap. Zelfs als je nooit hebt gesport, kun je ermee beginnen op het moment dat je zwanger bent.

Bijna 85 procent van de zwangere vrouwen beweegt te weinig tijdens haar zwangerschap en dat is zonde, want sporten is ook voor zwangere vrouwen gezond. Bang dat je baby last heeft van al die bewegingen hoef je niet te zijn: je kleintje zit goed verpakt in een warm bad (baarmoeder met vruchtwater) en deint gewoon mee op jouw ritme. Er zijn slechts een paar dingen om rekening mee te houden als je begint met sporten tijdens je zwangerschap.

Beginnen met sporten tijdens de zwangerschap: de voordelen

We zetten eerst eens alle voordelen van beginnen met sporten tijdens de zwangerschap op een rij. Zo heb je minder kans op de volgende zwangerschapskwalen wanneer je genoeg beweegt tijdens je zwangerschap:

  • minder kans op een hoge bloeddruk
  • minder kans op zwangerschapsvergiftiging
  • minder kans op zwangerschapsdiabetes
  • minder kans op ernstige bekkenpijnklachten
  • vermindert rugpijn
  • risico op vroeggeboorte daalt
  • risico op een verhoogd geboortegewicht daalt

Bovendien maak je als zwangere vrouw endorfines aan tijdens het sporten en dat zijn hormonen die je een goed gevoel geven. Dat zorgt weer voor meer rust in je hoofd. Ook loop je minder risico op overmatige gewichtstoename, constipatie en depressie wanneer je begint met sporten tijdens de zwangerschap. Fysiotherapeut Tessy Boedt laat aan het AD weten over beginnen met sporten tijdens de zwangerschap: “Je hebt meer kans op een ongecompliceerde bevalling, én er worden doorgaans minder hulpmiddelen gebruikt.” Uit onderzoek van Mom in Balance blijkt dat de bevalling voor sportende vrouwen gemiddeld 4,4 uur duurt en voor niet sportende vrouwen gemiddeld 6,4 uur.

Voor je ongeboren baby is het ook fijn als je voldoende beweegt. Zo is er minder kans op overgewicht bij de baby en bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de placenta. Dat betekent meer voeding en zuurstof voor je baby. Terwijl jij sport valt je baby vaak in slaap, door het vele schommelen en wiegen.

Hoe veel moet je bewegen tijdens je zwangerschap?

Zwangere vrouwen met een gezonde zwangerschap wordt aanbevolen om per week minstens 150 minuten matig-intensief te sporten, verspreid over minimaal drie dagen. Onder matig-intensief bewegen worden lichte activiteiten verstaan zoals wandelen, fietsen of krachttraining. Denk ook aan lichaamsoefeningen zoals yoga of pilates, dat is fijn voor je rug. Je hoeft dus echt niet meteen een topsporter te worden. Blijf ook vooral goed naar je lichaam luisteren en minder of stop wanneer dat zo voelt voor je. Signalen hiervoor zijn bijvoorbeeld een harde buik, duizeligheid, hoofdpijn of kortademigheid in rust (iets oppervlakkiger ademen tijdens het sporten kan wel). Let ook op bij hoge temperaturen en bij medische aandoening zoals een hoge bloeddruk.

Ook als je het niet gewend bent om te sporten kun je hier tijdens je zwangerschap gewoon mee beginnen. Laat sporten met een hoger risico zoals hockey of judo liever achterwege, het moet wel veilig voor jezelf en je baby zijn. Ook is het belangrijk dat je je rechte buikspieren ontziet. De opening tussen je buikwand, de diastase die ontstaat doordat je buik groter wordt, kan er nog groter door worden en daar heb je na je zwangerschap last van. Het doen van schuine buikspieroefeningen is juist goed, daarmee versterk je de spieren die je buik ondersteunen. Raadpleeg voordat je gaat sporten altijd even je zorgverlener voor advies.

Leuke rustige sporten om mee te beginnen na je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme