Zo bevalt bevallen in Oekraïne: ‘Je mag 3 jaar verlof opnemen’

Zwanger Vera Guldemeester 19 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe zwangerschapsverlof, een bevalling en kraamzorg in Nederland is geregeld, daar weten we veel vanaf. Maar hoe zit het precies als je gaat bevallen in een land als Oekraïne? Freelance redacteur Vera spreekt met de uit Oekraïne afkomstige Iryna over bevallen in Oekraïne in de periode van voor de oorlog.

Is het daar net zo goed geregeld, of misschien wel slechter of beter? Ik spreek Iryna over haar bevalling in Oekraïne.

Bevallen in Oekraïne

De 31-jarige Iryna heeft de Oekraïense nationaliteit en is getrouwd met Valentyn. Ze zijn de ouders van Anna van 8 jaar en Emma van 4 jaar. Anna is geboren in de Oekraïense stad Kiev.  

De zwangerschap in Oekraïne

“Wanneer je in Oekraïne zwanger bent heb je twee opties: of je krijgt de controles bij een gezondheidscentrum in de buurt, of je kan onder controle zijn in het ziekenhuis. Dit gebeurt meestal als je in een grote stad woont. Iedere maand heb je een afspraak om te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Wanneer je een zwangerschap hebt zonder problemen en risico’s, zoals die van mij, heb je de laatste drie maanden elke twee weken een afspraak. Mocht er iets tijdens de controle worden gevonden dat niet goed is dan kun je op ieder moment in het ziekenhuis worden opgenomen”, laat Iryna weten.

Bevallen in Oekraïne: hoe gaat dat?

Net zoals in Nederland kun je ook in Oekraïne zelf bepalen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Iryna zegt hierover het volgende: “Je moet altijd je keuze met je gynaecoloog bespreken. Mocht je thuis willen bevallen dan hoort er een verpleegster of een doula bij de bevalling aanwezig te zijn. Zelf koos ik om te bevallen in een ziekenhuis. Wanneer je wil bevallen in een ziekenhuis, beval je niet in een normaal ziekenhuis maar in een geboortehuis. Geboortehuizen zijn er alleen in de grote steden van Oekraïne. Omdat sommige vrouwen van ver moeten komen kunnen ze al een aantal dagen voor de bevalling terecht in het geboortehuis. Bij een normale bevalling verblijf je 72 uur in het ziekenhuis en bij een keizersnede één week.”

In Oekraïne is het ‘gratis’ om te bevallen, maar voor sommige dingen moet je extra betalen. “Ik heb daarom een verzekering genomen. Door deze verzekering werden alle afspraken, bloedtesten, de bevalling, een privékamer in het geboortehuis, een ruggenprik en alle checks in de drie dagen na de bevalling gedekt. Hiervoor betaalde ik omgerekend zo’n €550. Wanneer je geen verzekering hebt kost een ruggenprik rond de €150, maar de prijzen zijn afhankelijk van de stad waar je bevalt. In een kleine stad is alles goedkoper. Wanneer je in het geboortehuis gaat bevallen moet je zelf alles meenemen voor de bevalling. Denk aan: shampoo, lakens, toiletpapier, kleding, luiers, zeep etc. Er is daar alleen een lege kamer en eten voor je. Ik vond het eten helemaal niet lekker, dus mijn zus kwam me gelukkig elke dag eten brengen.”

Kraamzorg in Oekraïne

“In Oekraïne bestaat er geen kraamzorg. Wanneer je in een kleine stad of dorp woont dan kun je een verpleegster vragen om je te bezoeken en je baby na te kijken, maar normaalgesproken is dat niet het geval. Er wordt verwacht dat je familie je waar nodig helpt en de rest moet je zelf doen. Mocht er iets met je baby zijn dan kun je naar een kinderarts gaan.”

Iryna bevallen in oekraïne
Bron: Eigen beeld

Zwangerschapsverlof in Oekraïne

“Als je een vaste baan hebt dan kun je vanaf 30 weken zwangerschap zwangerschapsverlof krijgen. Je hebt in Oekraïne recht op 16 weken betaalde zwangerschapsverlof. Of je die nu opneemt met 32 of met 39 weken: de 16 weken staan vast. Je krijgt tijdens je zwangerschapsverlof 70-80 procent uitbetaald. Na je zwangerschapsverlof kun je kiezen of je wil blijven werken of dat je onbetaald verlof opneemt tot je kind 3 jaar is. Tot het kind 3 jaar oud is moet je werkgever je plek vasthouden en kun je altijd terugkomen in dezelfde functie. Wanneer je binnen die drie jaar weer zwanger wordt verlengen ze de termijn tot het volgende kind 3 jaar oud is. Beval je van een gehandicapt kind of een kind dat extra begeleiding nodig heeft? Dan krijg je 6 jaar onbetaald verlof.”

In Oekraïne naar het kinderdagverblijf

“Meestal gaan kinderen in Oekraïne pas met 3 jaar naar een kinderdagverblijf. We hebben twee soorten kinderdagverblijven: privé en openbare. Bij een privé kinderdagverblijf kun je je kind brengen als het 1 jaar oud is. Voor die tijd zorgen alle moeders thuis voor de kinderen. Als ze wel gaan werken dan huren ze thuis een oppas in, maar veel normaler is dat de grootouders voor de kleinkinderen zorgen. Maar de meeste moeders zijn de eerste drie jaar met hun kinderen thuis. In Oekraïne wordt gezegd dat de eerste drie jaar van een kind heel belangrijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind en dat het kind daarvoor het beste bij de moeder kan zijn. Voor een privé kinderdagverblijf betaal je ongeveer €75 per maand, de openbare kinderdagverblijven zijn gratis.”

Checklist: let op de volgende dingen als je een kinderopvang uitkiest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme