Bevalling gemist: ‘Mijn vrouw vond een bevalling alleen iets voor vrouwen’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 12 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Bevalling gemist laten we mannen aan het woord die de geboorte van hun kind hebben gemist. Of dat nu komt doordat ze moesten werken of omdat ze te druk aan het feesten waren, in deze rubriek lees je het allemaal. 

Zo heeft Julius de geboorte van zijn zoon gemist, omdat zijn vrouw een bevalling iets voor alleen vrouwen vond. “Toen ik hoorde dat ik echt niet naar binnen mocht, voelde ik me zo hopeloos”, vertelt hij aan Famme

Bevalling gemist: Julius 

“Drie jaar geleden liep ik Aylin tegen het lijf. Ik was op slag verliefd. Na wat daten wist ik zeker dat ik met haar samen wilde zijn. Aylin was er nog niet zo zeker van, zeker omdat we hele andere achtergronden hebben. Toch wist ik haar na bijna een jaar te overtuigen om het toch met mij te proberen. 

Onverwacht zwanger

Ze besloot mij een kans te geven en we waren steeds vaker bij elkaar. Ietwat onverwacht was Aylin een halfjaar na ons echte samenzijn zwanger. We besloten om zo snel mogelijk te trouwen, want dat was iets wat Aylin en haar familie erg belangrijk vonden. Ik wilde niets liever dan samen met haar zijn, dus ik vond het een goed plan. 

Andere ideeën over de bevalling

Toen Aylin twintig weken zwanger was, maakte ze een bevalplan. Ik hoorde haar erover praten met haar moeder en zussen. Ik schrok toen ze zei dat ze tijdens de bevalling alleen maar vrouwen om haar heen wilde hebben. Toen ik vroeg waarom ik niet werd genoemd, zei ze dat ze een bevalling alleen iets voor vrouwen vond. Ik wist niet wat ik hoorde.

Bijdraaien 

Wat ik ook deed en wat ik ook zei, ze wilde mij er niet bij hebben. Het deed me veel verdriet, maar ik hoopte dat ze nog bij zou draaien. Het leek me namelijk verschrikkelijk dat ik mijn zoon niet geboren zou zien worden. Toch wilde ik er ook geen drama van maken. Aylin was degene die de bevalling moest doen en alles door moest maken, dus het moest zo min mogelijk stress opleveren. 

Begin van de bevalling

Op een regenachtige winterse dag begonnen de weeën bij Aylin. Ze vroeg mij of ik haar moeder en zussen kon bellen. Dit deed ik direct. Even later, bij het timen van de weeën, besloot ik ook de verloskundige te bellen. Vanaf dat moment was het voor mij tijd om buiten de slaapkamer plaats te nemen. Mijn hart brak. Niet alleen omdat ik de bevalling niet kon zien, maar ook omdat ik mijn vrouw niet kon steunen. Iets wat ik heel graag had gedaan.

Niet lang meer duren

Uren gingen voorbij en er was nog steeds geen baby. Ik zat enorm in de stress. Af en toe kwam er een zus, moeder of verloskundige uit de slaapkamer, maar veel informatie kreeg ik niet. Ze waren natuurlijk allemaal druk met Aylin in de weer. Na nog een paar uur hoorde ik Aylin gillen. Ik voelde aan alles dat het niet lang meer zou duren.  

In paniek

Ik raakte in paniek, want ik wilde mijn kind geboren zien worden en mijn vrouw steunen. Ik kon er niet bij dat ik er niet bij mocht zijn. Daarom besloot ik om de slaapkamer toch in te gaan. Toen ik binnenstapte werd mij de toegang direct ontzegd. Toen ik hoorde dat ik echt niet naar binnen mocht, voelde ik me zo hopeloos. 

Zoon geboren

Niet lang daarna was onze zoon geboren. Pas na een halfuur mocht ik hem zien. Ondanks dat ik boos en verdrietig was, was ik zo blij dat ik vader was geworden. Ik kon niet stoppen met hem te knuffelen en nu doe ik dat nog steeds de hele dag door. Ik heb laatst nog eens gevraagd aan Aylin of ze er geen spijt van had dat ik niet bij de bevalling was, maar ze zei dat ze dit bij een volgende bevalling weer zou willen. Ik weet niet of ik dat wel aan kan.”

Bevalling gemist: ‘Ik was niet te bereiken omdat mijn telefoon kapot was gevallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen