Dionne: ‘Direct na mijn bevalling stond mijn schoonmoeder met haar koffer voor de deur’

Persoonlijk Vera Guldemeester 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een bevalling is niet niks. Je bent erna vreselijk moe en wil dan graag samen met je gezin bijkomen. Bezoek krijgen is leuk, maar dan wel wanneer dat uitkomt. Voor Dionne liep haar kraamtijd anders dan gepland: “Mijn schoonmoeder stond met haar koffer voor de deur en zei dat ze minimaal twee weken bij ons kwam logeren”, vertelt ze Famme.

“Toen ik Ivar drie jaar geleden ontmoette was ik op slag op hem verliefd. We deden veel leuke dingen en woonden binnen een jaar samen. Het enige wat minder leuk aan hem was, was zijn familie. Ivar zei altijd dat hij niet voor niets aan de andere kant van het land was gaan wonen. Vooral zijn moeder was apart, het leven draaide namelijk alleen maar om haar. Gelukkig zagen we haar, mede door de afstand, hoogstens drie keer per jaar.

Zwangerschap

Ivar en ik wilden graag een gezin. Een jaar nadat wij gingen samenwonen besloten we om te stoppen met anticonceptie en drie maanden later was ik zwanger. We konden ons geluk niet op. Onze families en vrienden waren blij en keken net als wij naar onze zoon uit.

Heftige bevalling

Ik had een heftige bevalling die maar liefst 32 uur duurde. Ik was ingeknipt, had door het harde persen niet alleen onze zoon maar ook een hele tros aambeien eruit gewerkt en was ontzettend moe. Gelukkig ging alles goed met onze zoon Guus. Ik kon niet wachten om na de bevalling naar huis te gaan.

Schoonmoeder voor de deur

Thuis ging ik direct in bed liggen. Ivar zei dat hij zou opendoen als de kraamzorg er was. Wanneer ik de bel hoorde riep ik Ivar om open te doen. Er stond alleen geen kraamverzorgende voor de deur, maar mijn schoonmoeder met een grote koffer. Ze stormde naar binnen en ik hoorde haar tegen Ivar zeggen dat ze de minimaal twee weken bleef, want dat ze zeker wist dat we wel wat hulp konden gebruiken.

Ondankbaar

Ivar kwam de slaapkamer binnen en vertelde wat ik al had gehoord. Ik vertelde hem dat ik de intentie van zijn moeder erg lief vond, maar dat ik nu echt niet op zijn moeder zat te wachten. Zeker niet na een bevalling van 32 uur. Hij dacht er gelukkig hetzelfde over en ging weer naar beneden om haar te vragen of ze weg kon gaan. Ze mocht later op bezoek komen als we waren bijgekomen. Mijn schoonmoeder begon direct tegen haar zoon te schreeuwen en riep naar mij dat ik ondankbaar was en dat ik haar wilde weghouden bij haar eerste kleinkind. Ze wilde dan ook niet weggaan voordat ze Guus gezien had.

Hulp van kraamverzorgende

De kraamverzorgende kwam precies binnen op het moment dat we Guus aan de moeder van Ivar lieten zien. Ze had direct door dat er veel spanning in de lucht hing en nam mij mee naar de slaapkamer om mij even te controleren. Ondertussen vroeg ze of het wel goed ging. Ik vertelde haar dat mijn schoonmoeder ongevraagd voor de deur stond en minimaal twee weken wilde blijven. Ze liep even weg en ik hoorde haar tegen mijn schoonmoeder zeggen, dat het een zware bevalling was geweest en vroeg of ze op een ander tijdstip, in overleg met ons, terug kon komen. Wij hadden onze rust namelijk nu hard nodig.

Geen contact meer

Met veel tamtam verliet mijn schoonmoeder met haar koffer het huis. Een paar uur later belde de broer van Ivar om te vertellen, dat hun moeder weer thuis was en dat ze woest op ons was. We zijn nu een aantal maanden verder en we hebben haar nog maar één keer kort gezien. We zijn verdrietig over de situatie, maar vinden nog steeds, dat ze zich niet zo had moeten opdringen.”

6 vrouwen onthullen de grootste drama’s die ze hadden met hun schoonfamilie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme