Bedgeheimen van Karlijn (26): ‘Na de bevalling durfde ik vijf maanden geen seks te hebben’

Relatie Laura Saija 23 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Het ene stel duikt het liefst zo snel mogelijk weer met elkaar het bed in terwijl anderen er maanden over doen, maar wat is eigenlijk snel? Klopt het gemiddelde van twee keer per week seks wel? En wordt de seks anders na de bevalling? Iedere week vertelt een Famme-lezeres in de rubriek Bedgeheimen na de bevalling, wat er bij haar tussen de lakens gebeurt, sinds de bevalling.

Deze week hebben we het met Karlijn over seks na de bevalling.

Wat voor bevalling heb je gehad?

“De bevalling verliep voorspoedig. Luna werd thuis geboren in ons eigen bed. Mijn partner en de verloskundige waren hierbij aanwezig. De kraamzorg was gebeld, maar het ging zo snel dat ze te laat kwamen. Tijdens de kraamweek kwam ik langzaam op gang, pas de vierde dag kwam ik beneden om wat te eten. De rest van de dagen lag ik op bed. Ik vloeide nog best veel en daardoor was ik moe. Het vloeien bleef uiteindelijk aanhouden, niet in grote hoeveelheid maar wel elke dag een paar druppels. Na twee maanden kreeg ik in het ziekenhuis een echo en toen bleek dat er nog een stukje placenta achter gebleven was. Het was erg klein, maar het veroorzaakte elke dag een bloeding.”

Hoe lang duurde het voordat jullie weer seks hadden?

“Zo lang je nog vloeit mag je geen seks hebben, omdat je dan infecties kunt krijgen. Het stukje placenta werd door middel van een operatie verwijderd. Daarna hield het bloeden gelukkig op, maar we hadden zo lang geen seks gehad dat het een beetje onwennig was. Ook was ik nog steeds bang voor infecties. Uiteindelijk duurde het vijf maanden voordat we weer seks hadden.”

Is de seks anders sinds de bevalling?

“De seks is zeker anders geworden na de bevalling. Vooral in het begin dat we weer seks hadden. Wat voorzichtiger en liefdevoller, zo zou ik het omschrijven. Jens heeft echt respect voor mij en mijn lichaam gekregen na de zwangerschap.”

Hoe kun je je seksleven weer een oppepper geven?

“Ik denk dat communicatie het belangrijkst is. Als je goed blijft communiceren over behoeften, dan kan de seks alleen maar beter worden. Jens wist bijvoorbeeld dat ik het na de bevalling erg spannend vond. Daardoor ging hij anders met mij om, zodat ik me meer op mijn gemak voelde. Ik denk dat ons seksleven op dit moment niet echt een oppepper nodig heeft. Nu, ongeveer een jaar na de bevalling, zitten we weer op het niveau van vroeger.”

Seks na de bevalling, het blijft een beetje een taboe om te bespreken. En als de verloskundige tijdens haar laatste bezoekje zegt: “Doe je het wel veilig?” Denk je wellicht, waar hééft ze het over? Want ja, seks is misschien niet top of mind deze dagen. En de dagen erna trouwens ook niet. Wat kun je verwachten van de seks verwachten na de bevalling? Wij vertellen het je.

Bedgeheimen van Erin (33): ‘Toen ik ovulatietesten begon te doen, bereikte ons seksleven een dieptepunt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme