Checklist: is jouw partner een narcist?

Relatie Janne Vogel 2 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Toen jullie elkaar ontmoetten vlogen de vonken er vanaf, maar je hebt je partner ook op een andere manier leren kennen. Je vlam heeft waarschijnlijk fantastische kwaliteiten, maar is zonder dat je het echt doorhebt misschien een beetje narcistisch. Doe de checklist en kom erachter of je partner narcist is.

De checklist: Is jouw partner een narcist?

De signalen en symptomen zijn niet altijd even makkelijk te ontdekken, maar op de lange termijn komen ze steeds duidelijker naar voren. Herken jij deze punten in je lief, dan weet je het zeker.

1. De verhalen die je partner af en toe vertelt kloppen niet helemaal

Of het nu gaat om kleine, verdraaide details of complete onzinverhalen, je weet inmiddels dat je partner niet altijd goudeerlijk is. Je lief hemelt zichzelf graag op in verhalen, ook als daarvoor veel fantasie wordt gebruikt. Ai.

Dit is hoe gaslighting eruit ziet binnen een relatie met een narcist, volgens experts

2. Het kan errug vermoeiend zijn

Het kan heerlijk zijn om samen een hapje te gaan eten of een weekendje weg te gaan, maar na een bepaalde tijd wil je je weer even terugtrekken. Met je lief samen zijn is leuk, maar vermoeiend. Narcisten eisen de volledige aandacht en energie van hun gezelschap en zijn niet vies van een manipulatieve tactiek om jou uit de tent te lokken.

3. Je partner is niet blij voor je

Natuurlijk feliciteert je lief je wel met je promotie, maar het gesprek gaat vrijwel automatisch over alle kwaliteiten en overwinningen die je partner de zich afgelopen tijd heeft kunnen toekennen. Als je het gevoel hebt dat je je eigen successen niet echt kan vieren bij je partner, omdat je bang bent dat je anders een lullige reactie terugkrijgt, is de kans groot dat je te maken hebt met een narcist.

4. De schuld ligt altijd bij iemand anders

Zelfs als je partner een boete krijgt omdat er 30 kilometer te veel op de snelheidsmeter stond, is het niet zijn of haar fout. Het zijn al-tijd andere mensen. Een narcist zal zich niet verantwoordelijk voelen en zou er geen seconde aan denken dat de schuld ook wel eens bij zichzelf zou kunnen liggen.

5 x tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al kan herkennen

5. Een narcist denkt dat iedereen jaloers is

Gelooft je lief heilig dat de wereld zo wil zijn als hem of haar? (Omdat hij of zij zo getalenteerd, knap en geweldig is, duh.) Vroeger vond je dit sexy, inmiddels weet je wel beter en is het vooral vrij irritant dat je partner zich zo profileert.

6. Het voelt alsof je het nooit goed genoeg doet

Een gezonde relatie komt van beide kanten, maar als je een relatie hebt met een narcist, is de kans groot dat vooral van jou verwacht wordt dat je alles geeft. Je partner heeft lof en aandacht nodig, maar is ondertussen maar semi-geinteresseerd in jou. Narcistisch, noemen we dat ook wel.

Een relatie met een narcist: ‘Lieve vriendin, je hoeft je niet te schamen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Purewow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen