Coronavaccins leiden niet tot het uitblijven van ongesteldheid

Nieuws Lise Steegmans 15 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Vrouwen die de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna hebben gekregen, hoeven niet bang te zijn dat ze niet meer ongesteld worden. Volgens het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder EMA is er geen verband tussen de prikken en het uitblijven van menstruatie.

Wel kan er een verband zijn tussen de prikken en een zwaardere ongesteldheid. Daar doet de Europese vaccinwaakhond nog onderzoek naar.

Coronavaccins en ongesteldheid

Sommige vrouwen die een van beide vaccins hadden gekregen, hadden last van meer bloedverlies of een langere menstruatie dan gebruikelijk.

Een zwaardere en langere ongesteldheid kan volgens het EMA veel oorzaken hebben, zoals stress of vermoeidheid. De toezichthouder wil onder andere meer informatie van de vaccinfabrikanten hierover.

Meldingen van menstruatiestoornissen

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot eind maart van dit jaar 24.090 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Die gingen met name over een late of uitgebleven menstruatie en over hevige bloedingen.

Op dat moment waren er zo’n zeventien miljoen vaccinaties gezet bij vrouwen in Nederland, inclusief boosterprikken. Ook Lareb doet verder onderzoek naar afwijkende menstruatieverschijnselen na coronavaccinaties.

Coronavaccin bij zwangere vrouwen

Eerder bleek uit onderzoek dat zwangere vrouwen die het coronavaccin hebben gekregen, niet alleen goed beschermd zijn tegen Covid-19. Ook hebben zwangere vrouwen vijftien procent minder kans op een stilgeboren kindje.

Het gaat om een coronaprik die een mRNA-vaccin bevat, zoals bij de vaccins van Pfizer en Moderna het geval is. De onderzoekers vergeleken de data van gevaccineerde zwangere vrouwen met de data van niet-gevaccineerde zwangere vrouwen. In feite was de incidentie, het relatieve aantal nieuwe gevallen in een bepaalde tijdsperiode, van stilgeboorten en mogelijk vroeggeboorten lager onder de gevaccineerde zwangeren.

Onderzoek: coronavaccin bij zwangere vrouwen zorgt voor minder doodgeboren kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme