Terug naar de begintijd van je relatie: Ga daten met je eigen man

Persoonlijk Muriel Oonincx 5 jun 2017
Leestijd: 6 minuten

Bijna vijftien jaar Is Muriel samen met haar man. Het spetterde en knetterde en ze daten er op los in Amsterdam. En zo ging dat nog jaren door, er werd getrouwd en kinderen deden hun intrede. En nu?

Hoe kan ik dit artikel schrijven zonder zijig te worden en honderd deuren in te trappen. We kennen allemaal het riedeltje: je wordt verliefd, het is spannend, je gaat daten en als het de ware is gaat er een ring om. Niet veel later komen de kindertjes en voor je het weet leef je het leven van een stel dat moe voor de buis elkaar aan kijkt met een blik die zegt ‘hé, jij ook hier?’ Ik geef het maar eerlijk toe dat ik soms terug verlang naar de tijd waarin we elkaar net kenden. De vlinders in mijn buik overuren maakte en we elke week op donderdag, vrijdag en zaterdag daten. Uit eten, clubben of naar de film. Die begintijd was gewoon rete spannend. Nu lijkt het soms of de vlinders nog wel in de buik zitten maar moe zijn, net zo moe van het ouderschap en de verantwoordelijkheden als ikzelf. Met af en toe een opleving. De vraag is: hoe belangrijk vind ik het om die vlinders weer wakker te schudden? Het antwoord: heel. De oplossing? Investeren en ruimte maken in mijn hoofd en agenda om mijn man weer te zien zoals toen. We zijn dezelfde personen (ok, misschien iets meer room op de dijen, wat grijze haren en een rimpeltje hier en daar), maar echt opnieuw verliefd worden kan en vergt slechts aandacht. Onverdeelde aandacht en dat doe je zo.

11 manieren om weer te daten zoals vroeger:

Claim tijd alleen samen

Wil je het vuurtje blijvend laten branden dan is het goed om één keer in de week een avond te blokken samen. Boek die oppas. Net als vroeger is het geen gek idee om je op te doffen zoals je dat vroeger ook altijd deed. En liefst doe je dat zonder dat de ander toekijkt. Klinkt geforceerd maar proberen kan geen kwaad toch? Het is toch anders dan hoe je vent toekijkt hoe jij je oksels scheert en hij vijf keer aan je vraagt waar het strijkijzer staat en zijn favoriete shirt ligt.

LEES OOK: Mis je de magie in je relatie? Zo word je weer verliefd.

Reach out and touch…

Herinner je je nog hoe aanrakerig je naar elkaar was in het begin. En waarschijnlijk voel je nog steeds de liefde voor elkaar en is die misschien zelfs dieper geworden, maar zorgt drukte ervoor dat je elkaar niet meer vind. Begin er weer mee en nee, het hoeft niet meteen tot urenlange bedsessies te leiden. Juist die lieve terloopse aanrakingen doen ertoe.

Strooi met complimentjes

Je denkt het waarschijnlijk wel, maar hoe vaak geef je je partner nog terloops complimentjes. Terwijl het zo belangrijk is te laten weten wat je van elkaar vindt. Toen ik onlangs tegen de man zei dat hij er woest aantrekkelijk uitzag in zijn blauwe overhemd met één knoopje te veel open, zag ik hem echt van oor tot oor stralen.

Just say hello

Denk maar eens terug aan hoe je de telefoon opnam als hij belde. Ik dacht er in onze begintijd zelfs bewust overna wat voor stem ik opzette. Zwoel, enthousiast, schattig. De manier waarop je elkaar groet, hallo en dag zegt tegen elkaar maakt wel degelijk uit. Nu gaat het vaak zo: (telefoon gaat) ‘Hé, zeg voor ik het vergeet wie ging er boodschappen doen, we hebben melk nodig.’ Wat ook kan: (telefoon gaat) Héééé schatje, wat heerlijk dat je belt. Ik dacht net aan je.’ Knuffel elkaar en kus elkaar ook altijd bij het weggaan en weer bij thuiskomst. Enthousiasme en liefde is het fundament van een goeie relatie.

Het nieuwe daten

Als je elkaar net kent is alles nieuw en spannend. Na verloop van tijd beland je dan toch vaak in een routine. Elke week op zaterdag tennissen en iedere maand eten bij de pizzeria. Leuk, maar je relatie fris houden betekent ook nieuwe dingen doen. Het werkt als een liefdesdrankje, omdat er stofjes vrijkomen die je een euforisch gevoel geven, zeggen relatie experts. Of het nu een nieuw restaurant is of samen op Tango les gaan. Verandering maakt hongerig naar elkaar.

Terugkeer van mystiek en mooi zijn

Wees eens eerlijk: laat jij de deur open als je aan het plassen bent en scheer je je benen waar hij bijstaat? Boeren, scheten? Maak je jezelf elke dag op en kleed je je leuk aan? Met andere woorden: doe je nog wel moeite om de beste versie van jezelf te zijn voor je partner. Herzie je gewoontes en gedragingen en denk terug aan hoe je was toen jullie elkaar net kenden. Schrap de dingen die echt niet sexy en aantrekkelijk zijn en verlang van je partner hetzelfde.

Koop een LBD

Nee natuurlijk hoef je niet persé een Little Black Dress te kopen, hoewel, als je er geen in je kast hebt hangen, wel doen! Geef maar toe, wanneer heb je voor het laatst echt goed geshopt voor jezelf? En dan geen praktische joggingbroeken en comfy sweaters, maar oehlala kleding waar jij je sexy in voelt en je man welhaast geen zin meer heeft om de deur uit te gaan. Zo’n outfit. Je bent het waard en je relatie ook.

Let’s get physical

We bedoelen fysieke inspanning en geen bedsport. Althans om mee te beginnen. Of je nu samen gaat hardlopen, dansen, wandelen of tuinieren. Doe iets sportiefs samen dan komt de bedsport vanzelf.

Stuur spannende sms’jes

Soms vind ik het wel eens jammer dat ergens diep in mijn oude Nokia’s (ja jonge lezers, er was een tijd dat iedereen een Nokia had en niet een Iphone of Samsung) sms’jes ‘begraven’ liggen waar menigeen rode oortjes van zou krijgen. Waarom voelt het nu ‘gek’ om mijn man spannende berichtjes te sturen, terwijl we er in het begin zo’n 50 op een dag aan spendeerden. Tegenwoordig heet het heel hip ‘sexting’ en als je nog hipper bent maak je een pre-sexselfie van jezelf. Pook het huwelijksvuurtje op door wat meer te gaan ‘sexten.’

Herover je eigen plek

Waar kun je nu echt samen zijn, wat is jullie domein? Dikke kans dat dat de slaapkamer is. En wie ligt er nu elke avond in dat bed? De poes, hond en nog wat kleine kinderlijfjes. Oh ja, en de Ipad, laptop en e-reader. Maak van je slaapkamer weer de plek waar het voor bedoeld is: slapen en vrijen.

Verras elkaar

Open deur, ik weet het, maar wanneer was de laatste keer dat je je partner verraste met een verrassingsavond uit. Boek een favoriet concert of schattig hotelletje en verklap niks. Zelf geen zin om naar AJAX – Feyenoord te gaan, geef zijn beste vriend de tickets en hij heeft de tijd van zijn leven. En jij later ook.

LEES OOK: Heb je nog een extra zetje nodig? Stel deze 36 vragen aan elkaar en je wordt weer verliefd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen