De lente is hier: 5 dingen die je kamerplanten nú van je nodig hebben

Algemeen Eva ten Wolde 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De lente is hier, dus het is hoog tijd om je kamerplanten hier op voor te bereiden! Nu de koude wintermaanden eindelijk achter de rug zijn, kunnen je groene vriendjes wel wat extra aandacht en liefde gebruiken. Dus: laat je groene vingers wapperen en maak je favoriete planten klaar voor het nieuwe seizoen.

Zo maak je je kamerplanten klaar voor de lente

1. Check of de kamerplanten nieuwe potgrond nodig hebben

Als je wilt dat je kamerplanten in volle glorie blijven groeien, hebben ze eens per twee jaar nieuwe potgrond nodig. De verse potgrond stimuleert de groei van de planten, omdat de grond luchtig en rijk aan bouwstoffen is.

Als je merkt dat je kamerplanten het water razendsnel opnemen, kun je ervan uitgaan dat ze toe zijn aan een nieuw bodempje. De potgrond is namelijk té zompig geworden. Wacht niet te lang met het vervangen van de grond, want anders gaan de wortels rotten…

Wat groen in de slaapkamer? Deze drie planten zijn ideaal

2. Controleer of de planten toe zijn aan een grotere pot

Het groeiseizoen staat voor de deur! Dit betekent dat sommige kamerplanten meer ruimte nodig zullen hebben voor hun groeiende wortels. Als je je planten gaat verpotten, moet je kiezen voor potten die hooguit 20% groter zijn. Ga niet voor ‘een pot op de groei’, want te grote potten kunnen óók voor rottende wortels zorgen…

Weet je niet zeker of je groene vrienden toe zijn aan een nieuw huisje? Check de wortels. Als je meer wortels dan potgrond ziet, is het hoog tijd om de planten te verpotten.

3. Geef de kamerplanten een ‘schoonmaak’

De meubelen in je huis stof je waarschijnlijk regelmatig af, maar je kamerplanten zijn ook stofvangers. Dus: doe je planten een plezier en maak ze stofvrij met een vochtige (thee)doek.

Waarom? Als er een flinke laag stof op de bladeren van je planten ligt, kunnen de planten moeilijk zonlicht opnemen. En die zonnestralen zijn essentieel voor je kamerplanten, want die hebben ze nodig om hun eigen voedingsstoffen aan te maken.

Goed voor jou én je huis: 8 Planten die de lucht in huis zuiveren

4. Begin met het stekken van de planten

De lente is hét moment om je kamerplanten te stekken. Je kunt de stekjes vervolgens uitwisselen met andere plantenliefhebbers. Zo kan iedereen zijn of haar indoor jungle uitbreiden met nieuwe, waanzinnige planten!

En voor het stekken hoef je geen gekke dingen aan de hand te halen: met een schaar, een vaasje en een potje en kom je al ver.

5. Ga de ramen even flink lappen

De laatste tip heeft niet zozeer met je planten te maken, maar ze zullen je hier wel heel dankbaar voor zijn. Geef je ramen een grondige schoonmaakbeurt, zodat de zonnestralen binnen kunnen dringen en je plantenfamilie een steuntje in de rug kunnen geven.

Dol op groen? 10 x de mooiste planten hoekjes voor je interieur

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen