Zo krijg je je vieze wasmachine weer schoon

Lifestyle Sophie Nortier 6 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Je wasmachine maakt jouw kleren keer op keer brandschoon. Alle vlekken was je er netjes uit en de kleren hangen weer fris in de kast. Maar wist je ook dat je wasmachine zelf schoonmaken ook belangrijk is? Zo zorg je voor een schone wasmachine die niet stinkt.

Wasmachines krijgen veel te verduren. Kilo’s vuile was worden keer op keer geweekt, gewassen en weer droog gecentrifugeerd. Het is dan ook niet zo gek dat die wasmachines van tijd tot tijd gaan stinken. Niet alleen het vuil dat je uit de kleren wast kan zorgen voor nare geurtjes, ook schimmelend wasmiddel en vetluis kunnen dit schoonmaakapparaat minder schoon maken.

Wasmachine schoonmaken doe je zo

Daarom geven wij je graag wat tips over hoe je de wasmachine het best kunt schoonmaken én hoe je ervoor kunt zorgen dat je wasmachine niet meer stinkt.

Zes redenen waarom het gebruik van azijn beter is dan wasverzachter

1. Zeepbakje schoonmaken

Vroeger ging het balletje poeder gewoon direct de machine in. Nu werken we met zeepbakjes waar je je voorwasmiddel, hoofdwasmiddel én wasverzachter in kunt gieten. Niet zo gek dat daar nogal eens wat in achterblijft, of naast gaat natuurlijk.

En hoe schoon de zeep jouw kleren ook maakt, de zeepresten die hier achterblijven kunnen gaan schimmelen. Belangrijk onderdeel van de wasmachine schoonmaken dus!

Haal het bakje helemaal uit de wasmachine en reinig deze met een klein sponsje of een tandenborstel.

2. Heet wasprogramma

Hartstikke fijn dat wasmiddelen tegenwoordig je kleren op 30 graden goed schoonmaken, maar voor de machine is dat helaas toch niet genoeg. Daarom is het handig om een keer in de maand, de wasmachine zonder wasgoed een programma van 90 graden te laten draaien met een beetje natuurazijn. Daarmee verwijder je alle bacteriën en kalkresten uit de wasmachine en gaat deze niet stinken.

3. Rubberen rand schoonmaken

Je vergeet vaak dat de rubberen rand van de wasmachine ook moet schoonmaken. Hier blijft namelijk vaak stof, viezigheid en grijze aanslag achter. Til het flapje van de rand maar eens op, dan zie je wat we bedoelen.

Haal hier dan ook regelmatig even een doekje langs, zodat de wasmachine niet gaat stinken.

Tip van de eeuw: wanneer je de vaatdoekjes wast, kun je meteen een doekje langs de rand halen en deze met de was meewassen.

Bij hardnekkig vuil kun je natuurlijk ook een tandenborstel gebruiken.

Stofzuigen of opruimen? Inzetten die kinderen! En dat kan al vanaf twee jaar

4. Filter vervangen

Het filter van de wasmachine vangt veel vuil en stof op. Daarom is het belangrijk om bij het schoonmaken van de wasmachine ook deze regelmatig de checken en te vervangen. Als je hier te lang mee wacht hoopt het vuil zich op, waardoor het afvalwater moeilijker wegkomt en dus ook kan gaan stinken.

Stinkende wasmachine? Dat kun je voorkomen!

De wasmachine schoonmaken is natuurlijk een manier om ervoor te zorgen dat deze niet gaat stinken, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Daarom ook een paar tips om ervoor te zorgen dat de wasmachine überhaupt niet gaat stinken.

  • Haal de was snel uit de trommel na een wasprogramma, zodat deze niet gaat stinken
  • Laat tussen de wasbeurten door het deurtje open staan. Hierdoor kan de wasmachine goed luchten en verklein je de kans op schimmelvorming
  • Gebruik niet te veel wasmiddel! Al denk je dat het extra schoonmaakt, het is niet nodig. De wasmiddelen zijn al geconcentreerd en te veel zorgt alleen voor meer schuim, wat achterblijft op de rubberen rand en de slangen van de machine. Hierdoor kan vetluis ontstaan.

Een grote voorjaarsschoonmaak? Deze (vergeten) plekken in je huis hebben ‘m dringend nodig!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen