Powernaps for the win! Dit zijn volgens wetenschappers de voordelen van een overheerlijk dutje

Gezondheid Eva ten Wolde 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het voelt alsof je oogleden een paar kilo zwaarder zijn geworden en je hebt plotseling de concentratie van een goudvis. Oftewel: je bent dringend toe aan een middagdutje. Vecht niet langer tegen de slaap en sluit even lekker je ogen, want een powernap is goed voor je!

Het is zelfs door wetenschappers bewezen…

Ben je toe aan een middagdutje? Go for it!

1. Een powernap rekent af met de middagdip

De middagdip is écht een dingetje. In de middag – meestal rond 15.00 en 16.00 uur – maken de hersenen namelijk iets meer van het slaaphormoon melatonine aan. En daar kun je weinig aan veranderen, want het is een natuurlijke reactie van je lichaam.

Op het moment van zo’n dip kun je er het best voor kiezen om toe te geven aan de slaperigheid – mits je de mogelijkheid hebt. Door een powernap gaat er misschien wat tijd verloren, maar dit wordt gecompenseerd door de frisse energie die je weer hebt als je wakker wordt.

8 voordelen van naakt slapen: voor de gezondheid en geest

2. Een middagdutje zorgt ervoor dat je beter omgaat met problemen

Uit onderzoek is gebleken dat een dutje ervoor kan zorgen dat je problemen effectiever oplost. Door een powernap kun je namelijk een duidelijker onderscheid maken tussen belangrijke én onbenullige zaken…

Om een lang verhaal kort te maken: een middagdutje geeft meer overzicht en maakt dat je op een creatievere manier omgaat met je problemen.

3. Een powernap maakt je hersenen actiever

Bijna iedereen doet het: als je je focus kwijt bent, gooi je een bak koffie achterover. Dan kun je er weer tegenaan! Je zult het misschien niet geloven, maar een powernap helpt in dit geval beter dan een dubbele espresso.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een dutje niet alleen uitstekend is voor de concentratie, maar óók nog eens voor het geheugen. Dubbele winst!

Onderzoek wijst uit dat we eigenlijk twee keer per dag moeten slapen dus kom maar door met die powernaps

4. Een middagdutje maakt je productiever

Je hebt het vast al eens gemerkt: als je vermoeid bent, raak je binnen no-time afgeleid. En afleiding wil je het liefst vermijden, want het vermindert de productiviteit met maar liefst 20%.

Dus: heb je een slechte nacht achter de rug en kom je daardoor niet door je waslijst aan taken heen? Doe een klein dutje, win je productiviteit terug en begin met vlammen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

5. Een powernap vermindert stress

Loopt je emmertje een beetje over? Het is wetenschappelijk bewezen dat een powernap stress kan verminderen – zelfs als het een klein dutje van 20 minuten is.

Het is niet eens nodig om écht naar dromenland te vertrekken; je ogen sluiten is al genoeg. Ruim 50% van de cortex – ofwel: hersenschors – wordt gebruikt om visuele informatie te verwerken. Als je je ogen sluit, bespaar je dus al een groot deel van je energie en daarmee geef je je hersenen rust.

Dit is wat er met je lichaam gebeurt na een nacht niet slapen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme