Dilemma: ‘Zal ik donormelk accepteren?’  

Persoonlijk Vera Guldemeester 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Titiana (31) haar dilemma voor: “Zal ik donormelk accepteren?”

“Ik ben net bevallen van een tweeling. Voor de bevalling wist ik zeker dat ik borstvoeding wilde geven. Ik heb er dan ook alles aangedaan om dit voor mijn twee kinderen te laten slagen. Helaas heb ik alleen maar tegenslagen gehad. Diverse borstontstekingen, tepelkloven, pijn tijdens het drinken en ga zo maar door. Ik heb meerdere lactatiedeskundigen mee laten kijken en advies laten geven. Wat ik ook doe, het lukt maar niet. Dat niet alleen, ook maak ik niet genoeg melk aan voor mijn tweeling.

Donormelk

Een vriendin attendeerde mij laatst op donormelk. Ik dacht dat dat alleen maar voor kinderen was die te vroeg werden geboren, maar zij vertelde me dat er in onze buurt meerdere vrouwen zijn die ook kolven voor andere moeders die geen borstvoeding kunnen geven. Toen ze dat vertelde werd ik eigenlijk heel erg blij. Ze zorgde voor contact tussen mij en een vrouw die haar melk doneerde.

Gekke reacties

Ik vertelde mijn man over dit idee en hij reageerde heel gek. Waarom donormelk aannemen als ik de kinderen ook gewoon melkpoeder kan geven? Hij ziet mijn probleem niet. Ik vind borstvoeding voor nu de allerbeste optie, dus het zou fijn zijn als hij mij daarin zou steunen. Toen ik het aan mijn ouders vertelde, gaven zij ook aan dat ze het maar raar vonden, straks was er wat mis met de melk.

Eigen keuze

Iedere moeder moet het natuurlijk zelf weten, maar ik vind borstvoeding geweldig en het lijkt mij ook de gezondste optie. Ik neig er daarom naar de donormelk te accepteren. Toch hoor ik telkens mijn man in mijn hoofd. Is het echt zo gek om donormelk aan te nemen? Wat moet ik doen? Donormelk accepteren of toch voor melkpoeder gaan?”

Dilemma: ‘Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen