Dilemma: ‘Mijn schoonmoeder houdt zich niet aan mijn opvoedregels. Kan ik dat van haar eisen?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 12 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anke (31) haar dilemma voor: “Mijn schoonmoeder houdt zich niet aan mijn opvoedregels. Kan ik dat van haar eisen?”

“Mijn man en ik hebben een prachtige zoon van 4 jaar en een lieve dochter van acht maanden. We hebben het ontzettend goed samen en genieten van ons mooie gezinnetje. We gaan regelmatig naar zowel mijn ouders als mijn schoonouders en we hebben met allebei de ouders een goede band. Ik vind het fijn dat onze kinderen opgroeien met twee opa’s en oma’s die er nog zijn en die ze regelmatig zien.

Opvoedregels

Onze beide ouders passen ook wel eens op. Nu is het zo dat als mijn kinderen bij mijn schoonouders zijn, mijn schoonmoeder zich niet altijd houdt aan mijn opvoedregels. Of nou ja, opvoedregels vind ik wel heel streng klinken, maar ze doet dingen die ik juist expres niet doe. Zo is onze peuter best wel druk, met name als hij veel suiker opheeft. Daarom geven wij hem na het avondeten geen zoetigheid en lekkers met suiker erin, zodat hij ’s avonds gewoon normaal kan slapen. Alleen mijn schoonmoeder houdt zich hier niet aan en geeft hem gerust nog wat lekkers voor hij gaat slapen.

Overactief kind

Nu snap ik dat dit niet heel erg klinkt, maar ik ben daarna degene die een overactief kind naar bed moet brengen die nog lang niet van plan is te slapen. Ook laat ze mijn zoon ’s avonds nog best wel lang tv kijken, waar hij ook erg door wordt geprikkeld, dat merk ik aan hem. In plaats van dat het hem rustig maakt, wordt hij er juist wakkerder van. Ook is ze best wel makkelijk over te halen. Onze zoon is dan nog maar 4 jaar, maar als hij aangeeft of laat merken dat hij iets wil, krijgt hij het ook altijd. Als hij blijft slapen gaat hij nog wel eens opnieuw naar beneden en vraagt dan om iets, eten of even de tablet, en dan laat ze dat meestal toe. Terwijl wij juist willen dat hij zo snel mogelijk weer in bed ligt en gaat slapen.

Dilemma

Ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Mijn man vindt het allemaal wel meevallen, maar ja, ik ben vaak degene die onze kinderen dan ophaalt en naar bed brengt. Verder kan ik het wel heel goed vinden met mijn schoonmoeder en weet ik dat ze het goed bedoelt, maar ik wil ook niet hebben dat mijn zoon denkt dat hij later altijd alles bij haar kan krijgen. Kan ik van mijn schoonmoeder eisen dat ze zich houdt aan mijn opvoedregels of laat ik het gewoon zoals het is?”

Leonoor (36): ‘Mijn schoonmoeder en moeder strijden om de beste oma te zijn’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme