9x dingen waar je je niet meer druk om maakt als je veertig bent

Lifestyle Susan Dalstra 2 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Het fijne van veertig worden is dat er een heleboel dingen zijn waar je je nu echt niet meer druk om maakt. Want naast enkele kraaienpootjes krijg je met de jaren ook een boel wijsheid en zelfvertrouwen cadeau.

Als je veertig wordt, realiseer je namelijk meer dan ooit dat het leven te kort is om je druk te maken over de volgende dingen.

Veertig

We gaan onszelf natuurlijk niet in één keer verslonzen, maar we gaan er overal nét wel eventjes iets gemakkelijker mee om.

1. Diëten

Paleo, Atkins, South Beach, glutenvrij, lactose-arm: tegenwoordig word je aangekeken als een melaatse als je zonder blikken of blozen lasagne met bechamelsaus durft te eten. Eenmaal na de veertig weet je dat je nooit meer het lijf krijgt wat je ooit had op je achttiende en ben je allang gestopt daar überhaupt naar te streven. Kom maar door met die borden pasta.

2. Neppe types

Dat gevoel dat je in je buik krijgt wanneer iets of iemand niet helemaal oprecht voelt? Authentieke mensen onderscheid je tegenwoordig binnen een paar tellen van de ‘neppe’ types. Vandaag de dag heb je toch noch zin in die poppenkast.

3. Drama

Als je kinderen hebt, is het onderlinge getouwtrek wel genoeg drama om te handelen. Als je veertig bent, heb je geen geduld meer voor steken onder water, geroddel en gekissebis om niks – omdat je weet dat drama je behalve een rotgevoel precies niks oplevert.

4. Onaardige mensen

Er is al genoeg ellende in de wereld. Waarom zou je dan in vredesnaam ook nog moeten dealen met onaardige mensen? Precies.

5. Boeken lezen die je niet leuk vindt

Je hebt het echt geprobeerd, De ontdekking van de hemel, maar nadat je drie weken deed over twee bladzijden kun je het maar beter opgeven. Het feit dat je liever de nieuwste Saskia Noort of Fifty Shades deel 452 leest, maakt je niet een minder weldenkend mens.

6. Wachten op het toetje

We moeten als volwassene een heleboel van onszelf, maar tegen heug en meug je bord opeten voordat je een toetje mag is daar niet één van. Als je wil avondeten met een bak cookie dough-ijs, is dat je goed recht (al is het misschien wel handig dat buiten het zicht van je kinderen te doen).

7. Aan jezelf twijfelen

Iédereen is lyrisch over Ibiza/gin-tonics/De Luizenmoeder maar jij vindt het eigenlijk… meh. Is er iets mis met je? Heb je geen smaak? Weet je niet hoe je echt plezier moet maken? Nope. Dat is gewoon jouw mening en die is net zo geldig als die van ieder ander. Bovendien: verschillen houden de boel wel zo interessant.

8. FOMO

Fear of missing out? Na je veertigste geen last (meer) van. Ja – de angst dat je een avond series kijken in pyjama mist, dat misschien. Je kan echter príma dagen achter elkaar huismussen zonder het gevoel te hebben dat het leven en alle spannende feesten en borrels aan je voorbijgaan.

9. Oncomfortabele kleding

Hoge hakken zijn mooi, maar wat is mooi waard als je halverwege de dag je kleine teen wil amputeren? Heupbroeken die in je heupspek striemen, jurken waarin ademen geen optie is, skinny’s die de doorbloeding naar je kuiten afknellen: je wordt er doodongelukkig en dus ook niet knapper van.

Met al deze wijsheid nemen we die grijze haren, zwakke blaas en pigmentvlekken maar al te graag voor lief.

11 redenen waarom je in je veertiger jaren eigenlijk weer een puber bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme