Feit of fabel: is de 3 seconden regel echt, of is het klinkklare onzin?

Gezondheid Sharon van der Werf 8 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je wat onhandig bent en vaak iets laat vallen (zoals ik) dan is de drie seconden regel vast vaak van toepassing. Ik laat regelmatig een koekje, een stukje chocolade of wat granola van mijn ontbijt op de grond vallen. Maar ach, als je het binnen drie seconden van de grond pakt, dan kan het toch allemaal geen kwaad?

Die drie seconden regel bestaat al zó lang dat eigenlijk niemand precies weet waar ‘ie vandaan komt. In Engeland wordt er ook nog eens gesproken van de five second rule, wat dus betekent dat je het voedsel bijna twee keer zo lang op de grond kan laten liggen zonder consequenties.

Drie seconden regel? Da’s dus een fabeltje

Je had het misschien al verwacht: de drie seconden regel is niets anders dan een excuusje om iets toch nog op te eten. Je kunt bacteriën jammer genoeg niet te snel af zijn. In de praktijk zitten er meer bacteriën op het gemorste voedsel dan je misschien zou verwachten, vertellen voedingswetenschappers Paul Dawson en Brian Sheldon in het boek ‘Did You Just Eat That’.

Om dit te testen deden Paul en Brian een experiment. Er werd voedsel op de grond gegooid (voedselverspilling in de naam der wetenschap noemen we dat maar even) en na vijf, dertig en zestig seconden werd de hoeveelheid salmonella op dat voedsel gecheckt.

Wat bleek? Al na een paar seconden op de grond liggen, bevat voedsel salmonella. Wanneer je het voedsel binnen drie of vijf seconden opraapt, is het dus niet zo dat er géén bacteriën op zitten. Wel kwam uit het onderzoek dat hoe langer je het voedsel op de grond laat liggen, des te meer bacteriën het bevat. Snelheid is dus key als je jouw gemorste eten nog op wilt eten.

Nat vs. droog voedsel

Overigens is het ook nog een verschil wát je op de grond laat vallen. Zo lezen we op de Telegraaf dat watermeloen sneller en veel meer bacteriën aantrekt dan een koekje, omdat bacteriën in een vochtige omgeving sneller kunnen voortbewegen. Nat voedsel als fruit is in dit opzicht dus gevaarlijker dan een koekje of chippie.

Het boek van Paul en Brian waarvoor dit onderzoek gedaan werd, komt overigens uit 2018. Nieuw kunnen deze feiten dus niet noemen, maar we zouden liegen als we zeggen dat we niet toch een klein beetje teleurgesteld zijn toen we dit nieuwtje voorbij zagen komen.

Feit of fabel: is het écht gevaarlijk om water twee keer te koken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraaf

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme