Slaapt je kind slecht? Dat kan een teken zijn dat ‘ie eczeem heeft

Kinderen Maaike Kooijman 19 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Eczeem kan een echte kwelling zijn voor kinderen. Die lelijke vlekken, de jeuk, het niet mogen krabben aan de korstjes… Ik herinner me nog levendig de keren dat andere kinderen tijdens de gymles opmerkten dat ‘er iets in mijn elleboog zat’ én alle nachten dat ik niet in slaap kon komen omdat het maar niet wegging.

Toch komt de huidaandoening redelijk vaak voor bij kinderen. Een aantal jaar geleden had zo’n 8 procent van de jongetjes en 6 procent van de meisjes onder de vier jaar last van eczeem, schrijft het CBS. Dat ging overigens om de gevallen die bekend waren bij de ouders. In werkelijkheid kan het nog wel wat meer zijn: volgens onderzoek van de Irish Skin Foundation heeft zo’n één op vijf kinderen er last van, in ieder geval in Ierland.

Slecht slapen door eczeem

Natuurlijk valt het je als ouder waarschijnlijk wel op als je kind zichtbare uitslag heeft, maar huidproblemen en jeuk zijn niet altijd zichtbaar. Daarom moet je ook op andere tekenen letten, zoals gebroken nachten. Kinderen slapen namelijk niet alleen slecht als ze honger hebben of er bijvoorbeeld tandjes doorkomen (zoals ouders vaak aannemen), maar ook als ze last hebben van hun huid.

LEES OOK: ‘Mama, ik wil niet meer’ Morgan (5) kan amper iets dankzij eczeem

Logisch ook, volgens een huidexpert die bij het Ierse onderzoek betrokken was. “Ontstekingen en een brandende huid zijn pijnlijk en irriterend. Als je constant jeuk hebt, kan dat slaap onmogelijk maken”, zegt hij. “Als dat heel erg wordt, kan dat heel veel stress veroorzaken en zelfs het normale gezinsleven verstoren.”

Eczeem voorkomen

Voor je eigen gemoedsrust én die van je kindje, is het dus zeker de moeite waard om je ogen open te houden en snel iets te doen aan eventuele jeuk. Nu gebeurt dat nog te weinig: volgens de studie is ongeveer de helft van de ouders niet echt op de hoogte van of voorbereid op de verschillende huidproblemen bij kinderen.

Kinderen hebben vooral veel kans op eczeem als één van de ouders het vroeger ook had. Ook is de huidaandoening vaak gelinkt aan astma en hooikoorts. Heeft je dreumes nog geen last van uitslag, maar herken je wel deze risicofactoren? Op deze manier kun je eczeem misschien voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen