7 tekenen dat een opgeblazen gevoel duidt op hormonale disbalans

Gezondheid Inga Stoit 19 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Een opgeblazen gevoel kan behoorlijk vervelend zijn. Je buik zwelt op en je vraagt je af wat je verkeerd gedaan, gegeten of gedronken hebt. Een bolle buik kan meerdere dingen betekenen. De kans bestaat dat je hormonen niet helemaal in balans zijn.

Sommige voorbeelden hieronder heb je niet zozeer zelf in de hand. Dat je buik voor of tijdens de menstruatie wat opgezet is, is vrijwel onoverkomelijk. Andere situaties vallen aan te pakken en daarmee te verzachten.

Hormonale disbalans

Check hieronder wat jouw reden voor een opgeblazen gevoel zou kunnen zijn.

1. Acne

Acne en een opgeblazen gevoel zijn vaak voorkomende problemen voor of tijdens de menstruatie. Als je hier ook buiten je menstruatie last van hebt, is er misschien meer aan de hand. Dit kan wijzen op hormonale disbalans. Je hormonen zijn aan verandering onderhevig en dit is letterlijk te zien.

Ongesteld? 5 x de beste apps om je menstruatiecyclus bij te houden

2. Ongesteldheid

Wanneer je altijd rond dat ene moment in de maand opzwelt, weet je wat er gaande is. De tijd van de maand zit er aan te komen en dat merk je aan die opgeblazen buik.

Progesteron is de ‘boosdoener’ in dit geval. Het goede nieuws is dat deze buik uiteraard tijdelijk is, al blijft het evengoed oncomfortabel.

Dit kunnen de redenen zijn dat je buikpijn krijgt na het eten

3. Vermoeidheid

Moe zijn en last hebben van een opgeblazen gevoel kan duiden op hormonale disbalans. En al helemaal wanneer je ook nog eens spijsverteringsproblemen ervaart. Je kunt moe zijn door een gebrek aan slaap, maar het kan ook te maken hebben met de veranderde niveaus tussen oestrogeen en progesteron.

4. Stress

Soms is het leven nu eenmaal stressvol, maar als je te maken hebt met aanhoudende stress en een opgeblazen gevoel kun je ook spreken van hormonale onbalans. Mocht je hier heel erg last van hebben is het aan te raden een specialist te bezoeken.

Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

5. Overgang

Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door de overgang. Hormonale veranderingen zijn onderdeel van de overgang waar iedere vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. De overgang verschilt voor iedereen en gebeurt in ieders eigen tempo.

6. Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel kunnen duiden op PMS-gerelateerde progesteron fluctuaties. Calcium en magnesium kunnen de klachten verhelpen. Je kunt qua voeding kijken wat hierin mogelijk is. Daarnaast kun je deze tot je nemen door middel van supplementen.

7. Zwangerschap

Zelfs tijdens de zwangerschap kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Dit klinkt natuurlijk een beetje raar, gezien die groeiende buik. Maar daarnaast kun je door al die hormonale veranderingen nog een stukje boller worden. Gelukkig is het allemaal van tijdelijke aard.

Zo heb je (bijna) nooit meer last van buikpijn wanneer je ongesteld bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme