Redactie
Redactie Gezondheid 7 sep 2018

4 tekenen dat het je allemaal even teveel wordt

Na negen maanden zwangerschap is het logisch dat alles verandert. Want niet alleen je lijf, ook je persoonlijkheid ontwikkelt zich op een andere manier. Tel daar de bevalling bij op en je hebt echt de tijd nodig om weer terug te veren. En dit kan je soms allemaal te veel worden.

Duidelijk signaal

Ook al reikt je liefde voor de baby tot het plafond, na een lange dag kunnen de muren soms echt op je af komen. Je hebt even geen zin meer, de hele dag ben je aan het zorgen en je heb ‘even geen zin’  in liefde geven. Geen paniek, je bent niet ineens gestopt met het houden van je kindje, maar je lichaam geeft wel een duidelijk signaal af.

Volgens therapeut Carolyn Wagner, gespecialiseerd in de mentale gezondheid van moeders, heeft dit gebrek aan liefdegevoelens simpelweg te maken met het feit een baby je voor letterlijk al-les nodig heeft. Deze plotselinge afhankelijkheid, is nogal overweldigend voor moeders, waardoor je dit soms kan voelen.

Het gevoel dat je voelt is alleen moeilijk te beschrijven en soms weet je ook niet eens precies wát je voelt. Je kunt het misschien nog wel het beste vergelijken met ‘opgebrand zijn’ of ‘je niet helemaal jezelf voelen’. Dit gevoel negeren is echter wel gevaarlijk, omdat je lichaam en geest je eigenlijk vertellen dat je het even wat rustiger aan moet doen.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

Luister je hier niet naar, dan kan dit gevoel zich uiten in het verlangen gewoon ‘even niet te worden aangeraakt’. Door niemand niet, zelfs niet je partner. Je voelt je ‘touched out’, het is even op. Je weet dat je eigenlijk aan je tax zit als je last hebt deze vier tekenen.

1. Je hebt meer tijd voor jezelf nodig dan normaal

Zorgen voor je baby staat bovenaan je prioriteitenlijstje, maar voor jezelf zorgen is net zo belangrijk. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar ‘me-time’ opeisen voelt misschien erg tegenstrijdig nu er een baby 24/7 je zorg en aandacht nodig heeft.

Niet gek dat je wat meer tijd voor jezelf lijkt nodig te hebben en je dankbaar naar de badkamer springt met je serie zodra je partner thuis komt en de zorgtaken op zich kan nemen. Als dit gevoel om meer tijd voor jezelf te nemen overheerst, kan dit een teken zijn dat er meer aan de hand is. Volgens ouderschapscoach Sara Rosensweet hebben vooral introverte moeders hier vaker last van, al kan het zeker ook extraverte moeders overkomen.

Als je voor de zwangerschap behoorlijk extravert was en dit ineens is omgeslagen en je liever met rust gelaten wil worden door je partner, is dit een belangrijk signaal. Zeker als je partner dit ook al bij je heeft opgemerkt.

4 tips voor meer zelfliefde (die iedereen kan gebruiken)

2. Je hebt geen interesse in seks

Natuurlijk heb je de eerste weken na je bevalling geen zin om weer tussen die lakens te kruipen, behalve als je kan slapen. Toch kan er een behoorlijke druk op je schouders rusten als er al wat tijd is verstreken. “Seks heeft even geen prioriteit, en dat is oké”, zegt Sofia Jawed-Wessel, postpartum seksualiteit onderzoekster.

Nieuwe moeders hebben op dit gebied vooral ruimte, privacy en autonomie nodig, zegt Sofia. Maar het onderwerp ‘seks’ moet wel open blijven voor gesprek. Want als die ‘break’ eigenlijk allang geen break meer is, maar langer aanhoudt, kan de desinteresse in seks te maken hebben met een dieper, onderliggend probleem.

Praat er vooral over met je partner om tot de kern van het probleem te komen en vind andere manieren om toch intiem te zijn met elkaar.

3. Je bent gestresst

Carolyn Wagner legt uit dat geen zin hebben om aangeraakt te worden niet letterlijk moet worden opgevat, maar dat het je lichaam is die zegt dat je een pauze nodig hebt.

Je merkt namelijk lang niet altijd van jezelf hoe extreem uitgeput je bent. Dit is gewoon een manier waarop het zich fysiek uit. Vraag vooral ruimte en tijd van je partner, door de zorg over de baby beter te verdelen.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

4. Je wilt geen enkele vorm van fysieke intimiteit

 Nieuwe moeders die even niet aangeraakt willen worden, mijden het liefst al het fysieke contact. Met wie dan ook. Dr. Christiane Manzella legt uit dat alle handelingen, zoals borstvoeding geven, zo intiem zijn en emotioneel gezien veel van moeders vragen, dat je daarna er wel even klaar mee bent.

Misschien heb je wel lichamelijke pijn waardoor je even met rust gelaten wil worden of je voelt je een beetje claustrofobisch.

Dat zijn volgens Manzella normale reacties. Het probleem met het mijden van fysiek contact met andere is dat je het eigenlijk nodig hebt voor jou eigen welzijn.

De dokter adviseert daarom te proberen positieve gevoelens te ervaren als iemand je een knuffel of een kus geeft, door het in eerste instantie te accepteren. Dan volgt het fijne gevoel vanzelf.

Stress voorkomen? Hanteer deze 6 principes qua mindset

Reageer op artikel:
4 tekenen dat het je allemaal even teveel wordt
Sluiten