Last van winderigheid? Dit zijn de meest voorkomende redenen

Gezondheid Sherita Jager 17 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je last van winderigheid? Het accepteren is een dingetje, want je kunt er nogal oncomfortabel van worden – maar het is heel normaal. Sommige voedingsmiddelen hebben een slechte reputatie omdat ze gasvorming veroorzaken, maar er zijn ook andere producten of factoren die problemen kunnen veroorzaken.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van overmatige winderigheid:

Je lichaam is geen fan van lactose

John Tsai, gastro-enteroloog, zegt dat het heel gewoon is om lactose-intolerant te zijn. Voor de meeste mensen neemt het vermogen om lactose af te breken, af met de leeftijd.

Als er veel lactose in het darmkanaal zit dat niet afgebroken kan worden, maken de darmbacteriën het spijsverteringsproces af, wat voor gas, een opgeblazen gevoel, pijn en diarree kan zorgen. De makkelijkste oplossing hiertegen is je lactose-inname te verminderen.

11 x voeding die kan zorgen voor een opgeblazen buik

Glutenintolerantie

Naar schatting heeft 1 tot 2% van de bevolking een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Gluten komen voor in tarwe, gerst en rogge en kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de dunne darm wordt beschadigd, door een reactie van je immuunsysteem.

Het gevolg is vaak diarree, gas, pijn opgeblazen gevoel, ondervoeding en andere ernstige gezondheidsproblemen. Als je denkt dat je last hebt van glutenintolerantie is het aan te raden naar een dokter te gaan.

Last van de darmen na bezoek aan je schoonouders? Dat kan wel kloppen

Een onderliggende medische aandoening

Sommige medische aandoeningen kunnen gasvorming verergeren. Zo heb je meer last van winderigheid als je het Prikkelbare Darm Syndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of andere gastro-intestinale problemen hebt.

Al deze aandoeningen hebben te maken met het spijsverteringskanaal of de darmen en zorgen onder andere voor de gasvorming. Als je denkt dat er meer aan de hand is dan gewone winderigheid, ga dan naar de dokter.

Je hebt te veel lucht ingeslikt

Het slikken van lucht tijdens het praten, met een rietje drinken met een rietje of kauwgom eten kan winderigheid veroorzaken. Ook als je te snel eet, slik je vaak veel lucht in, wat kan zorgen voor winderigheid.

Je lichaam reageert niet goed op bepaalde voedsel

Sommige voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer gassen uitstoot bij het verteren ervan. Gefermenteerde voedingsmiddelen en kruisbloemige groenten als boerenkool, broccoli en bloemkool, en peulvruchten zijn voedingsmiddelen die vaak probleem veroorzaken.

Let op op welke momenten je extra last hebt van winderigheid, en ontdek zo welk voedsel je niet goed verdraagt. Pas je dieet er op aan.

Let’s talk about sh*t: hoe ziet gezonde poep eruit?

Je eet teveel FODMAP-voedingsmiddelen

FODMAPs horen tot een bepaalde groep koolhydraten, en mensen met bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndoom kunnen deze niet goed verdragen. Ze worden niet goed opgenomen door de dunne darm waardoor ze nog onverteerd in de dikke darm komen.

De bacteriën in de dikke darm fermenteren deze stoffen, waardoor er lucht in de darmen komt, en je last krijgt van winderigheid of een opgeblazen gevoel. Hoog-FODMAP voedsel is onder honing, appels, peer, knoflook, prei, ijs, vla, yoghurt, snijbonen en champignons.

Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme