Ben je de eerste van je vrienden die een kind krijgt? Zo pak je dat aan

Zwanger Josephine van der Klugt 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Je bent zwanger en dat kan best spannend zijn. Zeker als je de eerste van je vriendengroep bent die een kind krijgt. Ze zijn natuurlijk allemaal blij voor je maar kunnen ook moeilijk begrijpen wat je meemaakt. Gingen jullie eerst nog samen in de kroeg hangen dan is de kans groot dat je dat nu even aan je voorbij laat gaan. En heb je advies nodig? Dan kan je opeens niet bij je vriendinnen terecht.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om je vriendschappen goed te houden en om alle informatie te vinden die je nodig hebt.

Eerste van je vrienden die een kind krijgt

Zo pak je het aan.

Betrek je vrienden erbij

Je zult merken dat je vrienden niet altijd goed snappen wat er allemaal gebeurt als je in verwachting bent. Dat betekent echter niet dat ze er niks over willen horen. Probeer ze er dan ook bij te betrekken. Vertel het wanneer je een echo hebt gehad, wat je allemaal in huis haalt voor als je kindje er is en waar je naar uit kijkt en misschien tegenop kijkt. Leg het ze allemaal uit en, als het goede vrienden zijn, zullen ze graag naar je luisteren.

Maak gebruik van technologie

Lang leve het internet! En apps. En podcasts. En Instagram. Op internet kan je alles vinden wat je wilt weten: van informatie over je zwangerschap tot bevallingsverhalen en de babyuitzet. Behalve websites zijn er ook apps die je elke week een update geven over de ontwikkeling van je baby, ben je meer van de podcasts? Dan zijn er genoeg opties te vinden voor tijdens de zwangerschap en erna.

Natuurlijk kan ook Instagram een handige bron van informatie zijn. Ga bijvoorbeeld op zoek naar vrouwen die op hetzelfde punt van hun zwangerschap zijn als jij. Het kan namelijk fijn zijn om te zien dat er iemand anders is die soortgelijke ervaringen heeft en misschien ook bruikbare adviezen deelt.

De experts

Vergeet vooral de experts niet, zoals je verloskundige of gynaecoloog. Tijdens je zwangerschap kunnen zij al je vragen beantwoorden. Schaam je dan ook niet om hier gebruik van te maken. Ze hebben alles al een keer gehoord en niks is te gek.

Wanneer je kindje er eenmaal is kan je terecht bij het consultatiebureau. Wanneer je graag borstvoeding wil geven en wat tips nodig hebt kan je op zoek gaan naar een lactatiedeskundige. Denk natuurlijk ook aan vrouwen in je omgeving die al kinderen hebben. Zoals je moeder, tante, zus of een collega. Ze zullen graag hun gouden tips met je willen delen.

Geniet ervan

Als je je eerste kindje verwacht verandert er veel, dat kan soms best lastig zijn. Zeker als je geen vrienden hebt die begrijpen hoe het is. Zij gaan de stad in terwijl jij thuis op de bank ligt, je gaat ongeveer drie uur eerder naar bed dan de meeste anderen en als er gepraat wordt over wel of niet naar een festival gaan ben jij vooral bezig met wel of niet naar zwangerschapsyoga gaan.

Geef eraan toe en probeer er ook van te genieten. Praat mee over dat festival en vraag of je vrienden het weekend erna gezellig naast je op de bank komen liggen. En ook al moet je het zonder advies van je vrienden doen, als je baby er eenmaal is leer je het snel genoeg. En anders zet je gewoon zo’n handige podcast aan.

Annelot (33): ‘Onze vrienden hebben elke keer weer commentaar op onze opvoeding’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen