Verfplezier voor de kleintjes: 3 simpele manieren om eetbare verf te maken

Kinderen Eva ten Wolde 12 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Kleine kinderen staan erom bekend dat ze graag van alles in hun mondje stoppen, maar dat is tijdens het verven precies wat je niet wilt. Is je kind zo gek op verven dat je er tóch aan moet geloven? Wij hebben de oplossing voor je! Met deze recepten voor eetbare verf kan je kind de Picasso in zichzelf naar boven halen, zonder dat je ogen in je rug hoeft te hebben…

DIY: 3 x eetbare verf voor de kleinste kunstenaars

De recepten zijn mega easy, want er worden voornamelijk ingrediënten gebruikt die standaard in je voorraadkast staan.

1. Kruidige vingerverf

Bij dit verfrecept kunnen jullie het zo gek maken als jullie zelf willen: experimenteer erop los met de inhoud van het kruidenkastje.

Ingrediënten (voor 1 kleur):

  • 60 milliliter yoghurt
  • 1 eetlepel kruidenpoeder (bijv. kurkuma)

Aan de slag:

Eetbare verf kan je al met twee simpele ingrediënten maken. En het enige wat je hoeft te doen is de yoghurt met de kruidenpoeders mixen… Zo simpel is het!

Kleur-inspiratie nodig? Een gele kleur kan je het beste met kurkuma maken. Als je groene verf wilt maken, kan je een beetje spirulina poeder gebruiken. Een roze verfje kan je met bietenpoeder maken, maar ook met rood fruit (zoals aardbeien of frambozen) uit de vriezer.

2. Glimmende verf van Skittles

Dit recept kan je, onder een beetje begeleiding, volledig overlaten aan je kleintje. Het is alleen nog eventjes de vraag of er genoeg Skittles overblijven voor de verf… 😉

Ingrediënten (voor meerdere kleuren):

  • Een zak Skittles
  • Ahornsiroop (of honing)

Aan de slag:

Laat je kind de Skittles op kleur sorteren in verschillende bakjes of potjes. Als dit klusje klaar is, kan de ahornsiroop of honing worden toegevoegd. De intensiteit van de kleuren kan je zelf bepalen: hoe minder vloeistof, hoe feller de kleur. Laat de kleuren ongeveer twee uur intrekken en je bent klaar voor heel veel (eet- en) verfplezier!

3. Kleurrijke waterverf

Je zal even moeten helpen met het voorbereiden van dit recept, maar daarna kan je je kind lekker zijn of haar gangetje laten gaan.

Ingrediënten (voor 1 kleur):

  • 60 gram bloem
  • 240 milliliter water
  • 1/2 theelepel zout
  • voedselkleurstof (of kruiden)
  • water

Aan de slag:

Doe de bloem, het zout en het water in een pannetje. Probeer dit zachtjes te verwarmen terwijl je door blijft roeren. Het mengsel zal eerst klonterig worden, maar wordt in de loop van de tijd steeds egaler en steviger. Als dit punt is bereikt, kan het pannetje van het vuur worden gehaald.

Blijf vervolgens theelepeltjes koud water toevoegen, totdat het mengsel eruitziet als een mooi verfje. Als je tevreden bent, kan je de voedselkleurstoffen (of kruiden) toevoegen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen