Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 20 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Gelukkiger worden? Sta dan elke ochtend op dezelfde tijd op

We weten allemaal dat slaap hartstikke belangrijk is – vooral degenen die periodes hebben doorstaan waarin ze het met vier uur per nacht moesten doen (we feel you). Een slaaptekort kan leiden tot angsten, een gebrek aan concentratie en zelfs uitdroging. Maar wist je dat je slaapritme net zo belangrijk is als het aantal uren dat je in bed ligt? Mensen die altijd van 11 tot 7 slapen, dus op dezelfde tijd opstaan, zouden veel gelukkiger zijn dan mensen die dat afwisselen met nachten van 2 uur ‘s nachts tot 10.

Dat blijkt althans uit een enquête van Mattress Inquirer, een website gewijd aan slaapnieuws. Zij vroegen mensen niet alleen hoe consistent hun slaapritme was, maar ook of ze een standaard ochtend- en avondritueel hadden, hoe tevreden ze waren met hun leven en hun werk-privébalans en meer. Helemaal betrouwbaar is het onderzoek niet, omdat het allemaal gebaseerd is op de subjectieve antwoorden, maar de resultaten zijn wel erg interessant.

Elke dag op dezelfde tijd opstaan maakt tevreden

Mensen die elke dag op dezelfde tijd opstaan (en liefst ook naar bed gaan), zouden bijvoorbeeld 13 procent tevredener zijn over hun leven, 42 procent tevredener over hun werk-privébalans en maar liefst 45 procent blijer met hun financiële situatie dan mensen die flexibeler omgaan met hun slaapritme.

Die grote verschillen komen waarschijnlijk vooral door de betrouwbaarheid: als je een consistent slaapritme hebt, weet je dat je er altijd op kunt vertrouwen dat je genoeg slaapt en weet je precies hoe je je avond moet indelen. Zit je nog weleens tot middernacht een presentatie voor te bereiden voor je werk, dan maakt dat je veel gestrester dan wanneer je duidelijke grenzen stelt. Bovendien hoef je in het weekend niet bij te slapen als je dat doordeweeks al doet, waardoor je de vicieuze cirkel van uitslapen – laat naar bed gaan – uitslapen niet hoeft te doorbreken op maandag en een jetlag-gevoel voorkomt.

LEES OOK: Met deze tips van andere ouders wordt jouw ochtendritueel superefficiënt

En wat betreft dat opstaan: als je lichaam gewend is aan vroeg opstaan, ben je waarschijnlijk een stuk productiever overdag dan wanneer je toch nog die ene aflevering van je serie in bed kijkt.

Heb je geen 9-tot-5-baan en heb je ‘s ochtends niet altijd redenen om uit bed te komen? Zorg er dan zelf voor dat je die wel hebt, door bijvoorbeeld een groepsles bij de sportschool te plannen of met een vriendin te gaan ontbijten. In het begin lijkt dat misschien onmogelijk, maar je zult zien dat je er een stuk energieker van wordt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme