Volgens onderzoek vermindert lang borstvoeding geven het risico op leverziekte

Gezondheid Maaike Kooijman 20 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Borstvoeding heeft meerdere voordelen: niet alleen heb je het altijd kant-en-klaar bij je, maar er zitten ook afweerstoffen die goed zijn voor je baby. Dat borstvoeding geven voor jou bovendien de kans verkleint dat je later verschillende ziektes als borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker krijgt, wisten we ook al – maar volgens nieuw onderzoek vermindert lang borstvoeding geven dus ook leverziekte.

Het gaat om non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), in het Nederlands ook wel leversteatose of leververvetting. Dat houdt in dat de lever steeds meer vet gaat opslaan in de levercellen (goh). Meestal geeft het geen klachten, maar er is wel een risico dat de lever uiteindelijk gaat ontsteken en het wel pijn gaat doen.

Het voordeel van lang borstvoeding geven

Voor het nieuwe Amerikaanse onderzoek werden 844 vrouwen gevolgd in de 25 jaar na hun bevalling. 32 procent van de vrouwen gaf tot ongeveer een maand borstvoeding, 25 procent deed dat één tot zes maanden en 43 procent zelfs meer dan een half jaar.

LEES OOK: Huh: als je vroeger borstvoeding kreeg, zou je nu meer verdienen

Na het onderzoek had ongeveer 6 procent van de vrouwen leversteatose gekregen. Maar wat bleek? Vrouwen die langer dan zes maanden borstvoeding hadden gegeven, hadden zo’n 52 procent minder kans op de ziekte dan vrouwen die hun kindje minder dan een maand lang aan de borst hadden gevoed.

Leververvetting verhelpen

Dat komt waarschijnlijk door het feit dat borstvoeding ervoor zorgt dat vrouwen minder vet in hun lever hebben. Dat heeft blijkbaar ook effect over de lange termijn, hoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden en de onderzoekers op het moment ook andere invloeden niet uitsluiten.

Overigens kun je leververvetting meestal wel verhelpen door je eetgewoontes aan te passen; naast de factor of je wel of geen borstvoeding geeft, zijn het namelijk vooral slechte eetgewoonten die de leverziekte veroorzaken.

LEES OOK: De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen