Hoe je seksleven verandert als je depressief bent (en kun je daar iets aan doen?)

Persoonlijk Maaike Kooijman 20 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Een depressie heeft enorme invloeden op je leven: als je nergens zin in hebt en soms maar nauwelijks je bed uit komt, is het knap lastig om goed voor je kinderen te zorgen, laat staan zelf nog een sociaal leven te hebben. Seks is misschien wel het laatste waar je aan denkt – maar juist daarom kan ook dat invloed hebben.

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois spraken met 106 stellen, van wie één van de twee gediagnosticeerd was met depressie (ongediagnosticeerde personen met depressieve symptomen werden dus niet meegerekend). Zij praatten allemaal over de manier waarop de depressie hun seksleven verstoorde en hun frustraties over de gevolgen voor hun relatie – wat natuurlijk niet zo gek is, want het is enorm vervelend als een mentale ziekte negatieve invloeden heeft die je helemaal niet wilt zien.

De invloed van een depressie op je seksleven

De personen met een depressie noemden meerdere gevolgen van hun ziekte. Sommige kampten bijvoorbeeld met een negatief zelfbeeld over hun bedprestaties, andere wisten niet hoe ze intieme momenten moesten initiëren of hoe ze over seks moesten praten in relatie tot hun depressie. Sommige geïnterviewden voelden simpelweg meer afstand tot hun partner of hadden een lager libido. Dat kan bijvoorbeeld ook een bijwerking zijn van antidepressiva.

LEES OOK: Co-slapen met je baby kan zorgen voor depressieve gevoelens

Dat betekent echter niet dat symptomen van de depressie automatisch leidden tot een minder actief seksleven; de onderzoekers ontdekten dat vooral de reactie van de partner een grote rol speelde. Als stellen al moeite hadden met hun seksuele connectie, werden die gevolgen bijvoorbeeld nog veel groter als de partner in de weg stond bij routines of dagelijkse activiteiten waar veel mensen met een depressie juist veel behoefte aan hebben.

Kun je daar iets aan doen?

Kampt je partner met somberheid of depressie, dan is het goed om je ervan bewust te zijn dat de situatie ook in bed anders is dan voorheen. Natuurlijk is het nooit een goed idee om seks op te dringen, dus doe dat dan ook niet. Misschien merk je echter wel wat de achterliggende oorzaken daarvan zijn, zoals een lager zelfvertrouwen of moeite om erover te praten.

Als iemand ervoor openstaat, kun je daar dan ook zelf het gesprek over aangaan. Het is het beste om samen te kijken wat goed voor jullie werkt – net zoals eigenlijk altijd het geval is.

LEES OOK: Volgens onderzoek heeft jouw postnatale depressie invloed op ADHD bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psy Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen