Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 8 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze dingen kunnen gebeuren met je lichaam als je emoties opkropt

Big girls don’t cry, toch? Hoewel het onderdrukken van je emoties anderen het ongemak kan besparen om met je gevoelens om te gaan, kan het opkroppen van emotie een hoop aanrichten bij jezelf. Niks ‘big girls don’t cry’ dus.

Daarnaast wordt het mannen geleerd minder emotie te tonen, wat leidt tot het onderdrukken ervan. Door het opkroppen van emoties kan iedereen fysieke symptomen in verschillende delen van hun lichaam ervaren.

Emoties opkroppen

Dit is wat kan gebeuren als je je emoties opkropt:

1. Je maag verdraait

Ken je het? Dat je zó hysterisch – a la Kim Kardashian – huilt, dat je het gevoel hebt dat je moet overgeven? De chronische stress die voortkomt uit een ophoping van emoties kan een storing van je sympathisch zenuwstelstel activeren, blijkt uit een onderzoek. Dit vertraagt de spijsvertering, wat resulteert in een opgeblazen gevoel, lucht, constipatie en braken.

Lig je ’s nachts vaak wakker? 5x redenen waarom slapen niet wil lukken

2. Je voelt het aan je schouders en nek

Hoofd- en nekpijn zijn een van de meest voorkomende symptomen van opgekropte emoties, voornamelijk omdat de stress van het inhouden van emoties ervoor zorgt dat de spieren in de kaak strakker worden.

Hoewel er enige discussie is tussen deskundigen over hoe triggerpoints worden gevormd, wordt gedacht dat het gedeeltelijk wordt gevormd door overmatig gebruik van spieren.

3. Je kunt last van hoofdpijn en migraine krijgen

De spieren in het voorhoofd en wenkbrauw spannen zich aan als reactie op emotionele stress. Een frons en een strakke spierklier is een goede indicator van stress door het hele lichaam, stelt een psycholoog.

Wanneer deze spieren strakker worden, kun je een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ervaren – hét recept voor barstende koppijn.

7 manieren om dagelijks minder stress te ervaren als ouder

4. Stress might mess

Met je hart! Als meer gecompliceerde gevoelens van verdriet wordt opgekropt, kan het exploderen in de vorm van een van de meest primitieve en destructieve emoties: woede.

Woede kan weer een verhoogd risico op hartaandoeningen opleveren. Woede veroorzaakt een stroom stresshormonen die de energie verhogen. Deze uitbarsting van energie zorgt ervoor dat bloedvaten zich nauwer maken naarmate de bloeddruk stijgt.

Uit een onderzoek bleek dat het risico op een hartaanval tot twee uur na een extreme woede-uitbarsting 9,5 keer zo hoog is en na twee uur extreme hangt 8,4 keer zo hoog is.

Mensen die gevoelig zijn voor woede-uitbarstingen hebben bijna drie keer meer kans op een hartaanval dan mensen die hier minder gevoelig voor zijn.

3 handige trucjes om paniek en stress onder controle te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme