Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 31 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Wil je slapen als een roosje? Dan moet je deze dingen niet eten of drinken voordat je naar bed gaat…

Vind je het heerlijk om ‘s avonds op de bank te ploffen met een snackie on the side? Dat heeft z’n voordelen en nadelen. Aan de ene kant is het goed om nog iets eten, want als je met een lege maag naar bed gaat, wordt het stresshormoon ‘cortisol’ geactiveerd. Aan de andere kant moet je oppassen met wat je ‘s avonds nog eet, want sommige voedingsmiddelen kunnen je nachtrust flink verstoren.

Dus: als je ‘s nachts wilt slapen als een roosje, kun je deze dingen beter even in je (koel)kast laten liggen.

Dit kun je beter niet(!) eten of drinken voordat je ‘s avonds je bed in duikt…

Het draait voornamelijk om het vermijden van voedingsmiddelen die tot maagzuurproductie leiden…

1. Pittig eten

Ben je gek op spicy food, maar óók op een vredige nachtrust? Dan moet je ‘s avonds rustig aan doen met de pepertjes, sambal en chilivlokken. Als je hier ‘s avonds laat nog mee losgaat, kun je ‘s nachts plotseling worden overvallen door brandend maagzuur.

Er is nóg een ding met pittig eten: het stofje ‘capsaïcine’ zit erin. Dit stofje geeft het branderige gevoel in je mond, maar het zorgt er óók voor dat je lichaamstemperatuur omhoogschiet. En als je lekker wilt slapen, moet de temperatuur van je lichaam juist omlaag…

2. Alcohol

Door ‘een slaapmutsje’ val je misschien sneller in slaap, maar het is niet goed voor de kwaliteit van je nachtrust. De alcohol zorgt er namelijk voor dat je onrustig en minder diep slaapt.

Door de alcohol kom je niet goed tot rust, want de REM-slaap wordt onderdrukt. En dit is juist een belangrijk stadium van je nachtrust, want dit is het moment waarop je ontspant, droomt en de informatie en emoties van de afgelopen dag verwerkt.

Volgens deze hack zou je binnen 2 minuten in slaap moeten vallen

3. Verzadigde vetten en gefrituurd eten

Gezonde vetten – die bijvoorbeeld in noten, zaden of avocado’s zitten – kun je met een gerust hart eten, maar verzadigde vetten en gefrituurd eten moet je (voor het slapen) vermijden.

Deze vetten zijn grote boosdoeners als het gaat om brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Dit zijn kwaaltjes die sowieso geen pretje zijn, maar ‘s nachts is het nóg vervelender…

4. Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad

Als je ‘s avonds wilt snacken, maar óók goed wilt slapen, is het vooral belangrijk om maagzuurproductie te voorkomen. Het zal je niet verbazen, maar het is dan ook verstandig om voedsel met een hoge zuurgraad achterwege te laten.

Onder zuurrijke voedingsmiddelen vallen niet alleen producten die ‘zuur’ smaken, maar bijvoorbeeld ook thee, koffie en melk.

Heb je weer eens niet geslapen? 5 tips om je dag tóch te overleven

5. Dranken met koolzuur en/of cafeïne

Er zijn veel mensen die ‘s avonds geen koffie meer drinken omdat ze dan niet kunnen slapen, maar vervolgens wel een fles frisdrank leegdrinken. Prima, maar het is een beetje tegenstrijdig, want daar zit óók cafeïne in. Het gaat misschien om mindere mate, maar het zit er wel degelijk in.

Het is daarnaast een feit dat het koolzuur in de frisdrank ook bijdraagt aan die vervelende maagzuurproductie…

6. Grote maaltijden

Een grote maaltijd voordat je je bed in duikt? Doe maar niet. Zorg ervoor dat je je avondeten minstens drie uur voor bedtijd op hebt. Een knorrende maag moet je vermijden, maar een volle en opgeblazen buik is ook oncomfortabel.

Als je voor het slapen een grote maaltijd eet, moet je lichaam dit ‘s nachts verteren. Dit kost je lichaam natuurlijk energie. Als het om een goede nachtrust gaat, is het het best om ‘s middags royaal te lunchen en ‘s avonds voor lichte kost te gaan.

Lekkere trek na het eten? 16 snacks om ‘s avonds gezond te snacken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Is alcohol goed voor de nachtrust?

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme