Extra auto kopen omdat je een kind krijgt? ‘Ik deed alles met de fiets of het OV’

Ouderschap Wilma Groothuis 10 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Yasmin (35). Het dilemma luidde: “Zal ik een extra auto kopen nu ik een kind krijg of niet?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Extra auto kopen?

“Na een jaar proberen ben ik zwanger. We hebben nu een auto die mijn man eigenlijk altijd gebruikt, hij heeft hem ook echt nodig. Ik heb op dit moment geen auto nodig. Voor mijn werk hoef ik maar twintig minuten met de bus en dat is op dit moment prima. Omdat ik graag vier dagen wil blijven werken zijn we op zoek gegaan naar een gastouder, alleen is zij moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Zullen we een extra auto kopen en de bijkomende kosten voor lief nemen? Of zal ik vier dagen in de week met een kleintje bus in bus uit gaan op weg naar de gastouder?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Yasmin. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Yasmin haar dilemma: “Zal ik een extra auto kopen nu ik een kind krijg of niet?”

Stress kan je er niet bij hebben

Simone – “Heel eerlijk, als het financieel kan, zou ik toch voor een auto gaan. Je gaat sowieso een paar keer krijgen dat je kindje ziek wordt en opgehaald moet worden. Daarnaast kan je de stress van het heen en weer met verschillende bussen en wachttijden als nieuwe mama er echt niet bij hebben. En wat als in de winter het OV zo onbetrouwbaar is? Je man werkt verder weg en kan er dus ook niet snel zijn. Als je het kan betalen, neem die auto. En dat kan prima een kleintje zijn wat maandelijks niet al te veel kost.”

Fiets in plaats van de bus

Nathalie – “Wij hebben ook ‘maar’ één auto die manlief mee heeft voor zijn werk. Als het nodig is, kan hij met de trein. Zelf doe ik alles op de fiets. Als dat enigszins een optie is, dan zou ik dat doen en niet met de bus rijden. Het is gezond, duurzaam en een stuk goedkoper. Ondertussen zijn mijn kinderen 11 en 13 jaar en ook gewend om alles op de fiets te doen. Opvoedkundig is dat dus ook nog eens een voordeel!”

Verantwoordelijkheid vader

Natalie – “En wat is de verantwoordelijkheid van de aanstaande vader in dit verhaal? Alleen maar zeggen dat een tweede auto extra kosten met zich meebrengt en verder niet meedenken? Echt kansloos dit hoor. Omdat hij op een uur rijden van zijn werk woont, betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen omtrent de logistiek van de opvang.”

Niet te doen

Roelie – “Ik zou kiezen voor de extra auto. Alleen al die extra tijd dat je moet wachten op een volgende bus, dat is te doen als het redelijk weer is, maar met vrieskou en zo’n kleintje is dat amper te doen. En wat als er iets met de baby is, bijvoorbeeld een prematuur kindje of iets dergelijks? Dan zul je vaak met de baby naar het ziekenhuis, arts, consultatiebureau en allerlei andere dingen moeten. Dat is niet te doen met het openbaar vervoer.”

Denk in oplossingen

Joke – “Vader kan toch ook met openbaar vervoer naar zijn werk? Dat wordt waarschijnlijk nog betaald door het werk ook, net zoals de reiskosten. En dan heb jij de auto tot je beschikking. En probeer in oplossingen te denken, niet in problemen. Of misschien kan je soms de auto van je vader of moeder lenen doordeweeks? Dat hebben wij ook gedaan toen de kids klein waren en mijn man de auto voor twee weken mee had voor zijn werk.”

Een hele opluchting

Amanda – “Ik heb het eerst zonder rijbewijs en auto gedaan en dat ging makkelijk, maar ik heb dan ook alles in de buurt. Toch merkte ik dat toen ik eenmaal een rijbewijs en een auto tot mijn beschikking had, het heel fijn voelde. Alleen al als er iets is, dat je even snel naar de huisarts kan gaan en misschien gelijk door naar het ziekenhuis, was een hele opluchting! Maar je moet het wel kunnen betalen.”

Alles met de fiets

Ramona – “Hier hebben we ook geen tweede auto. In de babytijd deed ik alles met de fiets of met het OV. Nu had ik waarschijnlijk wel een elektrische fiets aangeschaft, toen had ik een gewone fiets en een fietskar. Zodra ze achterop konden zitten, konden ze achterop de bromfiets mee.”

Uitgeput

Jeanine – “Extra reistijd en extra OV-kosten betekent extra energie en extra stress. Meid, als je op je werk bent, dan ben je uitgeput. Trouwens, de vader kan het kind ook wegbrengen. Zo te lezen moet je al erg vroeg van huis vertrekken.”

Dilemma: ‘Moet ik nu ik zwanger ben doorgaan met mijn intensieve sportprogramma?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen