Borstvoeding geven omdat je vriend het wil? ‘Stoppen kan altijd nog’

Persoonlijk Laura Saija 5 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Florien (34). Het dilemma luidde: “Zal ik borstvoeding gaan geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen, of niet?” Hier hadden meer dan tweeduizend Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Verplicht borstvoeding geven

Florien staat voor een lastige keuze. “Zelf had ik voor mijn zwangerschap al besloten om geen borstvoeding te gaan geven. Ik ben zelf met de fles grootgebracht en heb al 34 jaar een goede weerstand. Ook lijkt het mij erg zwaar. Mijn vriend en mijn schoonmoeder willen echter dat ik hoe dan ook borstvoeding ga geven. Mijn schoonmoeder noemt moedermelk vloeibaar goud en noemt me egoïstisch als ik de baby de borst niet wil geven. Ze heeft me zelfs een borstvoedingscursus cadeau gedaan om haar zin door te drukken.”

Lees hier het hele dilemma van Florien.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Florien om borstvoeding te geven.

Gezondheidswinst

Paulien – “Als volwaardig lid van de borstvoedingsmaffia zeg ik dat het kindje het beste groeit als de ouder lekker in het vel zit. Groot worden ze sowieso wel. Dat er vele voordelen zitten voor de gezondheid van moeder en kind kan een reden zijn om het op z’n minst te proberen. Uiteindelijk moet er een conclusie komen. Als borstvoeding meer stress oplevert bij de mama dan dat er gezondheidswinst is, lijkt me de keuze duidelijk. Toch nog een tipje: één keer borstvoeding per dag geeft ook al gezondheidswinst.”

Zelf beslissen

Diana – “Lijkt me dat je dat zelf beslist.”

Schoonmoeder niks te zeggen

Kim – “Altijd doen wat je zelf wil in dit geval. Voor een kind is het het beste als een moeder goed in haar vel zit. En dat is als je eigen keuzes maakt. De enige met wie je dit bespreekt is je man, maar het blijft je eigen keuze. Het is ook zijn kind, maar het zijn niet zijn borsten. Je schoonmoeder heeft sowieso helemaal niets te zeggen. Het is lekker handig als manlief er ‘s nachts ook uit kan om te voeden en jij een keer kan blijven liggen.”

Makkelijk en goedkoop

Ans – “Zelf was ik ook erg tegen, maar toch geprobeerd en het ging heel erg goed. Het is het mooiste wat er is, ook makkelijk en nog goedkoop ook. Bij alle drie de kinderen negen maanden borstvoeding gegeven. Geweldig.”

Borstvoeding is het beste

Emmy – “Je geeft borstvoeding omdat het het beste voor je kind is. Als moeder wil je toch het beste en moet je je een beetje aanpassen. Al is het maar twee maanden, het is heel belangrijk. Het lukte eerst niet goed bij mij, maar ik heb toch doorgezet.”

Stoppen kan altijd nog

Marije -“Ik zou het in ieder geval proberen. Stoppen kan altijd nog, de tijd terugdraaien niet…”

Simpele keuze

Lisanne – “Simpele keuze… Nee. Jouw lijf en jij bepaalt wat goed is voor jou. Flesvoeding is tegenwoordig bijna net zo goed voor een kind als borstvoeding. Sterker nog, hier borstvoeding geprobeerd maar het arme kind kreeg er alleen maar heftige krampen van. Overgestapt naar flesvoeding en nergens meer last van. Nu gewoon een zeer gezonde peuter van drie. Doe vooral wat voor jou goed voelt.”

Gratis

Maria – “Het is wel gratis hé, de borstvoeding. In deze tijd is dat toch ook niet onbelangrijk. En borstvoeding is het beste. Als dat niet lukt, bestaan er gelukkig vervangers.”

Voor- en nadelen van het combineren van borstvoeding en flesvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme