Vage klachten? 5x tekenen dat je een glutenintolerantie hebt

Gezondheid Valéry de Voijs 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Als jij een glutenallergie hebt dan zul je daar (hopelijk) al enige tijd van op de hoogte zijn. Waarschijnlijk kreeg je als kind buikpijn en ben je op vroege leeftijd door de dokter getest. Hoe vervelend het is ook: je hebt er ondertussen een weg in kunnen vinden. Maar wat als er blijkt dat je geen allergie hebt, maar wel onverklaarbare klachten hebt? Dan kun je (zonder dat je het weet) wel intolerant zijn voor gluten.

In the end of the day ken jij je lichaam het beste. Als jij met PCOS, acne, of een prikkelbare darmsyndroom naar de dokter gaat, zal hij/zij jou niet een wondermiddeltje kunnen geven waardoor alle klachten in één klap verdwenen zijn. Maar wat als je al die vervelende klachten kan oplossen door anders te eten?

Glutenintolerantie

Geen allergie, maar wel intolerant. Hoe dan? Als jij een glutenintolerantie hebt kunnen jouw darmen voedsel met gluten niet goed verdragen. Omdat je niet meteen een allergische reactie krijgt, blijf jij dus die lekkere broodjes en pizza’s eten, waardoor je niet door hebt dat je je (dunne) darm langzaam aan het beschadigen bent.

Dunne darm

Aan de binnenkant van je darmen heb je namelijk een slijmvlies. Hierdoor worden de vitaminen en ‘goede’ dingen uit het eten gehaald, en alle afvalstoffen afgevoerd. Als jouw lichaam niet zo blij wordt van gluten, zal dit slijmvlies op den duur zodanig beschadigen dat je daar last van kan hebben.

Heb je regelmatig last van angst- of paniekgevoelens? Dan kan dit PMS zijn

Klachten

De volgende klachten kunnen (zonder dat je de connectie maakt met voedsel) toch met gluten te maken hebben:

1. Prikkelbare darm syndroom

Een prikkelbare darm syndroom kan indirect te maken hebben met het eten van gluten. Als jij bijvoorbeeld last hebt van een opgeblazen gevoel, pijnlijke krampen, of diarree, kan dit komen door gluten. Probeer eens een week glutenvrij te eten (jawel hoor, dat is heel goed mogelijk), en kijk hoe je buik erop reageert.

Knoopje in je maag? Dit doet stress met je darmen

2. Altijd moe na het eten

We hebben allemaal wel eens een after diner dip, maar als jij standaard mega moe (en daardoor chagrijnig) bent na het eten kan dat ook de schuld zijn van gluten. Vooral na het eten van brood, pizza of pasta kan dit nare lamlendige gevoel opspelen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling: eten moet je energie geven: geen energie kosten.

3. Acne

Heb jij vaak last van puistjes? Vooral op je wangen, kin en kaaklijn? Dan kan dit ook duiden op een glutenintolerantie. Acne op deze plekjes hebben vaak te maken met hormonen. En jawel, ook je hormoonhuishouding heeft te maken met wat jij allemaal eet tijdens die lunch. Als jouw lichaam niet van gluten houdt, dan worden deze gluten omgezet in suikers, waardoor je insulinehuishouding verstoord wordt. En dit kan weer leiden tot vervelende puistjes

4. PCOS

Als we het over hormonen hebben voel je ‘m natuurlijk al aankomen. Hetzelfde verhaal als bij die puistjes op je kin: als jouw hormonen verstoord zijn, kun je last hebben van PCOS. Je hebt dan (te)veel blaasjes op je eierstokken, waardoor je menstruatie verstoord is.

5. Humeur

Zelfs als jij denkt dat je gezond eet, en ‘s ochtends braaf je bakje yoghurt versiert met muesli kun je je lichaam dus alsnog tekort doen. Naast lichamelijke klachten kun je na het eten van gluten ook enorm chagrijnig worden, opeens last krijgen van stemmingswisselingen, of zelfs depressief worden op den duur.

5 gênante momenten die mensen met hun (schoon-)familie hebben meegemaakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme