Evert (36): ‘Ik voel geen klik met mijn pasgeboren dochter’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 19 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Vader worden heeft iets magisch. Evert dacht daar ook zo over en keek erg uit naar de geboorte van zijn dochter. Het moment dat hij zijn pasgeboren dochter voor de eerste keer in zijn handen kreeg, voelde hij daar helemaal niets bij. “Ik was niet emotioneel of blij. Ik hoopte dat het nog zou komen, maar helaas is dat nog steeds niet gebeurd.”, vertelt hij aan Famme.

Lorianne en ik zijn zeven jaar samen. Vorig jaar, een jaar na onze verloving, vonden we het een goed moment om voor een kindje te gaan. Een paar weken na het stoppen van de pil was Lorianne al zwanger. We besloten om de zwangerschap de eerste maanden voor onszelf te houden, als ons kleine geheimpje. Elke avond als we in bed lagen, hadden we het over kindernamen en romantiseerden we over de komst van onze baby.

Bevalling

Na een snelle bevalling van maar drie uur werd onze dochter Lora geboren, vernoemd naar haar moeder. Ik weet nog dat ik na de bevalling niet emotioneel of blij was. Sterker nog: ik voelde helemaal niets. Het enige wat ik me afvroeg was hoe we ons kind in leven moesten houden. Ik vertelde het aan Lorianne en zij zei dat zo’n gevoel normaal was. Een baby krijgen en opvoeden was niet niets.

Band opbouwen

In de weken na de geboorte probeerde ik Lorianne te helpen waar ik kon. Ik gaf Lora flesjes, ik verschoonde haar en assisteerde Lorianne wanneer de baby in bad moest. Ik probeerde alles om een band op te bouwen met Lora en het leuker te gaan vinden dat ik vader was. Helaas merkte ik dat ik er echt niet blij van werd.

Geen klik

Ik vind het erg om toe te geven dat ik geen klik voel met mijn pasgeboren dochter. Het enige wat zij wil, is bij haar moeder zijn. Als ik naar haar kijk vraag ik me soms af wat ik hier nog doe. Keer op keer komen er vragen in mij op als: wilde ik wel echt een baby? Zal de klik nog komen en wat doe ik als die klik of het blije gevoel niet komt? Het enige wat ik weet is dat ik nu helemaal niet gelukkig ben.

Afleiding

Doordat ik niet blij ben, ga ik steeds meer afleiding zoeken op mijn werk. Ik maak express langere dagen. Thuis zeg ik dat het drukker is dan ooit, maar dat is helemaal niet zo. Ik blijf daar gewoon langer, omdat ik niet naar huis wil. Daarnaast zorg ik ook dat ik in het weekend altijd iets te doen heb. Een borrel of een etentje met mijn broers of sporten met vrienden. Alles is goed, als ik maar weg ben uit die babybubbel.

Paar keer aangegeven

Ik heb Lorianne al een paar keer aangegeven dat ik het moeilijk heb, maar zij denkt dat dit vooral komt door de kortere nachten die we tegenwoordig hebben. Ze weet niet dat ik niets bij ons kleine meisje voel. Ik wil er ook niet teveel over loslaten, want anders gaat ze het op zichzelf betrekken of op hoe zij als moeder is en dat staat er totaal los van. Ik voel het gewoon niet, het ligt aan mij.”

Ben je onzeker in je relatie? Zo vind je je zelfvertrouwen terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme