Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je zwanger worden? 5 tips om dit proces wat te versnellen

Jij en je partner proberen zwanger te worden. Een mooi moment in jullie leven. Maar hoewel het soms (per ongeluk) in een keer raak kan zijn, is dat in de meeste gevallen niet zo. Daarom hier voor jullie een aantal handige zwanger-worden-tips.

Als je probeert zwanger te worden is het goed om te bedenken dat je er een tijdje mee bezig kunt zijn. Zo kan het dat je bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus hebt, of bijvoorbeeld PCOS. Maar in de meeste gevallen duurt het gewoon even voordat het raak is. Er spelen namelijk een heleboel zaken mee.

Wil je zwanger worden? Tips om dit proces wat te versnellen

Dus wil je zwanger worden? Met deze tips kom je een heel eind.

1. Bereken je eisprong

Dit is wel een van de allerbelangrijkste tips als je zwanger wilt worden. Je bent namelijk niet zomaar elke dag van je cyclus vruchtbaar. Sterker nog, er zijn slechts een paar dagen per maand dat je de kans hebt om raak te schieten. Wil je weten wanneer dat is? Bereken dan je cyclus met deze tips.

2. Regelmatig seks

Toch is het niet altijd mogelijk om precies het meest vruchtbare moment te vinden. Wanneer je zwanger wilt worden is de tip dan ook om regelmatig seks te hebben. Elke twee a drie dagen is wat huisartsen vaak meegeven. Dan heb je altijd een dag voor en na je eisprong te pakken.

3. Maar maak het ook leuk!

Want hoe meer opgewonden jij bent tijdens de seks, hoe vochtiger de vaginawand is, waardoor de spermacellen een grotere overlevingskans hebben.

Én, zeker niet onbelangrijk, de kans op zwangerschap is groter wanneer je klaarkomt. Oké, voor de man is het misschien erg duidelijk waarom dat zo is, je hebt tenslotte zaadcellen nodig voor de bevruchting. Maar ook het klaarkomen van de vrouw is belangrijk voor de bevruchting.

Wanneer jij klaarkomt trekken de spieren in je baarmoeder samen. De grap is, of eigenlijk heel logisch, dat deze spieren een soort zuigende beweging maken naar binnen. Op die manier wordt het sperma richting de eicel gezogen. De beste volgorde van klaarkomen is, wanneer je zwanger probeert te raken, dan ook eerst hij, dan jij.

4. Blijf nog even liggen

Naast dat het ook heerlijk is om lekker weg te doezelen na een lekkere vrijpartij, is dit wanneer je probeert zwanger te worden ook aan te raden. Wanneer je namelijk direct gaat staan of zitten, zal het sperma weer naar buiten lopen. En, je begrijpt, dat is niet waar jouw eicelletje ligt te wachten op de zaadjes.

4. Leef gezond

Leef gezond is altijd een goed advies. Maar als je zwanger wilt worden is deze tip toch wel extra belangrijk. Je vraagt jouw lichaam namelijk iets enorm groots te doen; het laten groeien en ontwikkelen van een nieuw mens. Wanneer je lichaam dus niet gezond of fit is, zal dit ook een te grote taak worden voor je lichaam.

En ook jouw cyclus hangt samen met hoe fit je lichaam is. Heb je tress, ondergewicht of overgewicht? Dan kan het zijn dat je cyclus verlengt of dat je überhaupt geen eisprong hebt. Dus de tip om zwanger te worden is: stop met roken, drink weinig alcohol, blijf fit, eet gezond en probeer de stress zoveel mogelijk uit je leven te houden. Hier heb je later nog genoeg van 😉

5. Let op met medicijngebruik

Zowel jij als de aanstaande vader, moet goed opletten met welke medicijnen je gebruikt. Veel medicijnen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen en kunnen de baby schade toebrengen. Gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd je kinderwens met de huisarts.

Ook voor mannen is dit een belangrijk punt. Verschillende soorten medicijnen kunnen namelijk zorgen voor ‘zwak zaad’, waardoor je lang kunt wachten op dat ene rake schot on de roos.

Tip: Wat je dan wél weer moet slikken als je zwanger wilt worden is foliumzuur.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme