Wil je zwanger worden? 6 x vragen die je zou willen stellen aan een dokter

Kinderen Maaike van de Graaf 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Wanneer jij en je partner besluiten voor een kindje te gaan, dwalen er een hoop vragen door je hoofd. Hoe snel word ik zwanger? Moet ik alvast vitamines slikken? En wat moet ik doen na een positieve zwangerschapstest?

Mochten die vragen nou ook door jou hoofd spoken, lees dan even verder. We behandelen namelijk vragen die vrouwen aan een dokter willen stellen als ze besluiten zwanger te willen worden.

Zwanger worden

1. Wanneer moet ik stoppen met anticonceptie?

Afhankelijk van het soort anticonceptie, ben je vaak niet gelijk zwanger. Zo kan het bij het gebruik van hormonale anticonceptie ervoor zorgen dat het even duurt voordat je in verwachting raakt. Dit wil overigens niet zeggen dat dit bij iedere vrouw zo is. Er zijn ook vrouwen die gelijk na het stoppen met anticonceptie zwanger zijn.

Uiteraard geldt bij een spiraaltje dat je het eerst moet laten verwijderen voordat je begint met pogingen om zwanger te worden. Dit kun je gewoon laten doen bij de huisarts.

2. Hoe lang duurt het voordat ik zwanger ben?

Per vrouw verschilt het natuurlijk hoe snel zij zwanger is en dus kan een arts daar ook geen exact antwoord op geven. Sommige stellen verwachten na de eerste poging al een kindje, bij anderen duurt het jaren.

3. Heeft mijn gezondheid invloed op mijn vruchtbaarheid?

Sommige medische aandoeningen kunnen helaas invloed hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan PCOS, endometriose en aandoeningen aan de schildklier. Bij je partner geldt natuurlijk hetzelfde: ook zijn gezondheid kan van invloed zijn op zijn vruchtbaarheid. Wanneer jullie vragen hebben, weet een arts of gynaecoloog deze het best te beantwoorden.

4. Welke invloed hebben medicijnen op mijn vruchtbaarheid?

Sommige medicijnen, waaronder medicijnen tegen hoge bloeddruk en epilepsie, kunnen uw kansen op zwangerschap verminderen. Bovendien kunnen bepaalde vrij verkrijgbare medicijnen en geneesmiddelen op recept de baby schaden als je eenmaal zwanger bent (bijvoorbeeld NSAID’s, steroïden, sommige antidepressiva en antipsychotica en schildkliermedicatie).

5. Moet ik al bepaalde vitaminen slikken?

Vaak wordt aangeraden om zo’n drie tot zes maanden voordat je zwanger wil worden, te beginnen met het slikken van foliumzuur. Die vitamine verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. Benieuwd welke vitamines nog meer goed voor jou en de baby zien voor, tijdens en na je zwangerschap? Dat lees je hier

6. Wat moet ik doen na een positieve zwangerschapstest?

YES! Je bent zwanger, maar… Wat staat je nu te doen? Naast ontzettend blij zijn, is het handig om je arts even te informeren. Vaak vindt de eerste echo bij de verloskundige plaats tussen de acht en veertien weken: dit wordt ook de termijnecho genoemd.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme