Geloof het of niet: al deze vrouwen wegen 70 kg

Beauty Redactie 1 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

In Australië heerst al een tijdje een discussie over ‘de gemiddelde vrouw’. Dokters beweren dat zij té zwaar is, voorbijgangers vinden haar heel normaal. Het 33-jarige model Melanie Ward is door de media bestempeld als DE gemiddelde vrouw, maar is haar gewicht ‘normaal’?

Gemiddeld gewicht?

Hieronder zien we Melanie, ze is 163 cm lang en weegt 70 kg. Ze vindt zichzelf niet mager, maar ook niet dik. Dit noemen we blijkbaar ‘gemiddeld’ of ‘normaal’. Toch vinden artsen dat ze iets moet afvallen, want haar BMI is te hoog.

Ook wij berekenden snel haar BMI via het Voedingscentrum en kwamen tot dezelfde conclusie: ze is te zwaar. Toch oogt ze ze – en daar gaan we weer – heel normaal. Hoe kan dat nou?

Lichaamsbouw en ideale gewicht

Onze obsessie met gewicht wordt benadrukt door deze Australische campagne. Who weighs the Aussie average oftewel 70 kg? Het antwoord is: allemaal! Al deze zes vrouwen tussen de 25 en 40 jaar hebben exact hetzelfde lichaamsgewicht. De campagne wil duidelijk maken dat we allemaal een verschillend lichaamstype hebben. Iedereen ‘draagt’ zijn of haar gewicht anders, en ziet er dus anders uit.

Je moet jezelf dus niet vergelijken met anderen of een bepaald streefgewicht in je hoofd pinnen. Je kunt volgens artsen te zwaar zijn, maar er heel ‘gewoon’ uitzien. Ook kun je er ‘mager’ uitzien, terwijl je gewicht hartstikke goed is. Dat getal op de weegschaal zegt dus niet alles. Het gaat vooral om je levensstijl.

Iedereen weet inmiddels dondersgoed wat gezond eten inhoudt: genoeg groenten, fruit, vezels etc. en niet te veel snoepen. En o jaa, voldoende bewegen. Als je van jezelf weet dat je gezond leeft, moet je dan nog extra afvallen?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Is het alarmerend dat een ‘normaal’ uitziende vrouw als te zwaar wordt bestempeld? Of zouden vrouwen zoals Melanie toch moeten afvallen? Laat het ons weten via Facebook.

Deze vrouw is plus-size model, gaat dit te ver?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme