Gember is mega gezond – 7 manieren om een kopje gemberthee te maken

Eten Sharon van der Werf 15 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Gemberthee is een geliefd drankje, zowel in restaurants als thuis. Vaak wordt het gebruikt als een vervanger voor koffie, aangezien het drankje flink wat pit bevat. In dit artikel delen we zeven manieren om gemberthee te maken. Omdat je soms wel toe bent aan een beetje variatie.

De gezondheidsvoordelen van deze warme drank bewijzen wel dat gemberthee méér is dan alleen een hipsterdrankje (want dat imago heeft het nog steeds wel een beetje).

Dit is waarom gemberthee gezond is

Op onze zusterwebsite Bedrock lezen we over de gezondheidsvoordelen van gember. Zo zou gember helpen tegen hartziekten, stabiliseert gember je gewicht en je bloedsuikerspiegel, werkt gember pijnstillend, en geeft het je immuunsysteem een boost.

Daarnaast werkt gember goed tegen misselijkheid, en wordt in vele gevallen dus ook goed om zwangerschapsmisselijkheid in de kiem te smoren.

Met deze tips kom je van die verdomde ochtendmisselijkheid af

7 manieren om gemberthee lekkerder te maken

Word jij niet warm van een kopje kokend water met een stuk gember daarin? Laat je dan inspireren door de onderstaande gemberthee recepten.

1. Honing

Als je gemberthee in een restaurant besteld, krijg je er vaak een zakje honing bij. Dat is niet voor niets, want honing maskeert de scherpe smaak van de gember en voegt iets zoets toe. Gember en honing zijn dan ook een klassieke combinatie die goed samen gaan.

2. Munt

Ben je gek op muntthee? Voeg er eens een paar plakjes gember aan toe, want deze combinatie is heerlijk.

3. Citroen

Een drankje gemaakt van gember en citroen wordt vaak gebruikt om af te vallen. Nou willen we dat niet persé aanraden (lees hier het verhaal van Chiara maar eens), maar de combinatie van smaken is wél een aanrader als je gemberthee wat vaker op het menu wilt zetten.

Citroen is overigens niet alleen een lekkere citrusvrucht, maar kan ook gebruikt worden in het huishouden. Lees het artikel hieronder voor een aantal steengoede tips.

8x dingen die je kunt schoonmaken met citroen

4. Groene thee

Vind je de smaak van gemberthee te heftig? Zet dan eerst een kopje groene thee, en doe daar een stukje gember in. Zo is de smaak minder intens, maar profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen.

5. Spaanse pepers

Voor iedereen die wel wat pit kan gebruiken: een beetje Spaanse pepers toevoegen aan een kopje gemberthee kan veel doen voor je stoelgang en werkt goed tegen misselijkheid. Ideaal voor mensen die wel tegen een beetje pittig kunnen.

6. Steranijs en sinaasppel

Dit recept voor vier koppen thee is speciaal voor de koudste dagen van het jaar, want je wordt er zéker weer helemaal warm van. Zet gemberthee van een stukje gember, twee kaneelstokjes, twee stukjes steranijs, een sinaasappel (in stukken, met schil) en 1 liter water. Breng dit in een grote pan aan de kook, en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat honing toe als je de thee in je glas gedaan hebt.

7. Maak je eigen unieke gemberthee en combineer

Wie zegt dat je de bovenstaande ingrediënten niet lekker met elkaar kunt combineren? Heb jij zin in een kopje gemberthee met honing, munt én sinaasappel? Just do it. Probeer het uit, en ga op zoek naar jouw lievelingscombinaties.

Moeite met in slaap komen? Met deze kruidentheeën ben je zo in dromenland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme