Had ik maar nooit… ‘Mijn dochter naar mijn zus vernoemd’

Persoonlijk Vera Guldemeester 21 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Alexandra (29). Alexandra heeft spijt dat ze haar dochter naar haar zus heeft vernoemd.

“Mijn zus Eline en ik waren altijd erg close en ook hadden we dezelfde interesses. Waar zij was, was ik en andersom. Dit kwam mede door ons kleine leeftijdsverschil. We scheelden maar een jaar en daardoor dachten veel mensen dat we een tweeling waren. We zaten in hetzelfde team bij volleybal en in dezelfde combinatieklas op school.

Puberteit

Ook in de puberteit waren we onafscheidelijk. We namen het thuis voor elkaar op en hadden dezelfde vriendengroep waar we mee uitgingen. Een enkele keer hadden we ruzie of een discussie, die ene keer bijvoorbeeld toen wij dezelfde jongen leuk vonden. Gelukkig kwamen we er snel achter dat een jongen het niet waard was om ruzie over te maken.

Dochter naar zus vernoemd

Twee jaar geleden kreeg ik een dochter. Het was niet helemaal gepland, maar ze was meer dan welkom. Ik was zo dol op mijn zus, dat ik mijn dochter naar mijn zus heb vernoemd. Trots dat ik was liet ik het haar direct na de geboorte weten. De tranen schoten in haar ogen. Omdat mijn dochter zonder vader ging opgroeien, vroegen mijn ouders of ik een tijdje bij hun wilde wonen. Dan kon ik mijn huis verhuren en konden zij waar nodig bijspringen. Ik besloot het te doen.

Jaloerse zus

Mijn zus zag al snel dat mijn dochter en ik alle aandacht van onze ouders kregen. Dit schoot bij haar in het verkeerde keelgat. Mijn ouders waren trots en dol op hun eerste kleindochter en lieten dat aan iedereen merken. Mijn zus Eline maakte wanneer ze langskwam steeds meer gekke opmerkingen. Ze leek wel jaloers. Wanneer ze er was vroeg ze steeds meer negatieve aandacht. Ze was toen 29, maar dat was aan haar gedrag niet te zien. Zelfs mijn ouders begon het op te vallen dat ze steeds gekker deed.

Ruzie

Na de zoveelste gekke en gemene opmerking van Eline, was ik het zat. Ik besloot er iets van te zeggen. Mijn ouders namen het voor mij op, want zij vonden ook dat Eline normaal moest doen. Eline begon ons alle drie uit te schelden en maakte ruzie met ons. Vanaf dat moment, nu een jaar geleden, hebben we haar niet meer gezien. We horen soms via via nog wel iets van haar, maar dan krijgen we alleen maar te horen dat ze slecht over ons praat. Ook krijg ik nog weleens een berichtje van haar waarin ze zegt dat ze nooit meer iets voor ons gaat doen.

Naam van dochter veranderen

Ik heb spijt dat ik mijn dochter naar mijn zus heb vernoemd. Haar gedrag is zo gek geweest, dat ik helemaal geen zin meer heb in contact. Voor mij is het genoeg geweest. Ik vind het erg jammer, want we waren altijd zo close. Doordat ik mijn dochter ook Eline heb genoemd, moet ik elke keer aan mijn zus denken als ik haar naam noem. Ik overweeg zelfs om de naam van mijn dochter te veranderen.”

Is een nachtbraker zijn slecht voor je? Dit zijn de gezondheidseffecten volgens onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen