Had ik maar nooit… ‘Het uitgemaakt tijdens mijn zwangerschap’

Persoonlijk Vera Guldemeester 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Veerle (29). Veerle heeft spijt dat ze het met haar vriend heeft uitgemaakt tijdens haar zwangerschap.

“Elco en ik hadden een relatie met veel ups en downs. Ook al hadden we geregeld een discussie of een ruzie, we hielden enorm veel van elkaar. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, moesten we even slikken. We wisten dat we kinderen wilden, maar pas in de verre toekomst. Toch hebben we geen enkel moment getwijfeld: we gingen ervoor!

Uitgemaakt tijdens zwangerschap

In de zwangerschap veranderde ik door alle hormonen in een soort monster. Niets of niemand was goed genoeg en ik kon alleen maar zeuren, puffen en gemeen zijn. Ook tegen Elco. Ik vond dat hij er te weinig was, geen belangstelling toonde en mij nergens mee hielp. Keer op keer hadden we ruzie. Op het moment dat ik zes maanden zwanger was, had ik er helemaal genoeg van. Ik maakte het in een opwelling uit.

Veel verdriet

Het verdriet in Elco zijn ogen zal ik nooit vergeten. Hij ging naar zijn ouders en liet mij met rust, zoals ik op dat moment wilde. Ik dacht dat hij wel weer terug zou komen, net als altijd. Maar dat deed hij niet. Wat had ik gedaan? De laatste drie maanden van mijn zwangerschap spraken we elkaar af en toe over WhatsApp, maar meer niet.

Kraamperiode

Elco was erbij op het moment dat ik ging bevallen. Ook in mijn kraamperiode hielp hij waar hij kon. Ik zag direct hoe dol hij op zijn zoon was. Ik merkte dat ik niets liever wilde dan samen een gezin vormen. Ook deed ik steeds meer mijn best voor Elco en gaf aan dat ik veel spijt had van mijn domme en vooral kinderachtige actie.

Hart gebroken

Onze zoon was drie weken oud toen ik aan Elco vroeg of ik nog een kans kon krijgen. Ik miste hem ontzettend. Hij liet weten dat het daarvoor te laat was, hij had inmiddels gevoelens voor iemand anders gekregen. Op dat moment voelde ik wat hij vier maanden daarvoor had gevoeld. Mijn hart was gebroken en ik kon dagenlang alleen maar huilen. Wat had ik gedaan? Waarom was ik zo dom geweest om het tijdens mijn zwangerschap uit te maken?

Alleenstaande moeder

Mijn zoon is inmiddels een jaar en ik ben een alleenstaande moeder. Elco haalt onze zoon eens in de twee weken voor een weekend op, maar verder doe ik alles alleen. Ook al ben ik dol op mijn zoon, het is ontzettend zwaar om alles in mijn eentje te moeten doen. Ik had gewoon een gezin kunnen hebben, maar door mijn domme actie heb ik dat niet. Ik kan mijzelf wel voor mijn kop slaan.”

40 x de leukste babynamen geïnspireerd op de jaren ’40

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme