Hé stinkerd: hoevaak zou je eigenlijk echt moeten douchen?

Body Rachelle Abbas 7 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Het concept is heel simpel: dagelijks douchen zorgt ervoor dat je schoon en fris blijft. Maar het is je vast ook niet onbekend dat té vaak douchen ook niet goed is voor je huid. Dan rest ons de vraag: hoevaak moet je nou eigenlijk echt douchen?

Hoevaak moet je douchen?

Er is nogal wat onenigheid over het antwoord op deze prangende vraag, het is namelijk niet zomaar uit te leggen. Het verschilt per persoon. In principe douche je om zweet, vuil, stank en dode huidcellen van je lichaam te schrobben wassen. Al deze factoren hebben weer te maken met hoe vet je huid is, hoeveel je zweet en of je snel een geurtje achterlaat. Je omgeving en hoeveel je beweegt hebben hier ook een grote invloed op.

Hoewel er dus geen duidelijk antwoord is, zijn de meeste dermatologen het er wel over eens dat je heus niet iedere dag moet douchen – althans, niet iedereen. Sterker nog: waarschijnlijk douchen de meeste mensen een stuk vaker en langer dan we eigenlijk nodig hebben.

Een paar keer per week douchen

Eén of twee keer per week douchen is meer dan genoeg voor een gemiddeld persoon, zo blijkt. De voornaamste dingen waarnaar je wilt kijken als je wilt weten hoevaak je nou écht moet douchen, zijn je lifestyle, hoe snel je huid vettig wordt, hoeveel je zweet en hoe je ruikt. Best simpel dus.

Dit vind je vast ook interessant: De boel wassen down under: hoe zit dat nou écht?

Als je iedere dag sport, moet je bijvoorbeeld wel iedere dag douchen. Hetzelfde geld als je bijvoorbeeld in een viskraam of restaurant werkt. Maar als je niet bijzonder veel beweegt én je huid niet snel vettig wordt, dan heb je de dagelijkse douche echt niet nodig.

Is te vaak douchen slecht?

‘Overal waar te voor staat is niet goed voor je, behalve tevreden’, je hoort het juffrouw Ank uit de Luizenmoeder nóg zeggen. De gevolgen van te weinig douchen zijn duidelijker dan te vaak douchen: je huid gaat glimmen en je gaat stinken. Maar wat zijn de gevolgen van te veel douchen?

Nou, no worries, over het algemeen kan het geen kwaad om dagelijks te douchen. Het is vooral belangrijk dat je niet bij elke douchebeurt chemische producten gebruikt die een agressieve werking kunnen hebben op je huid.

Hier moet je op letten bij het douchen

Te lang douchen is eigenlijk eerder iets waar je voor op moet passen. Daardoor (of door een warme douchebeurt of bad) droogt je huid uit, omdat de natuurlijke olielaag op je huid verdwijnt. Die laag heb je juist nodig om je huid vochtig te houden én je te beschermen tegen irritaties van buitenaf. Het gevolg? Een droge huid en irritatie. Toch iets langer dan gepland genoten in bad en merk je dat je huid droog is? Smeer jezelf dan in met een lekkere moisturizer. Dat zal er weer voor zorgen om je huid soepel te krijgen.

Op welke plekken was jij je überhaupt met zeep? Het blijkt namelijk dat er eigenlijk maar een paar plekken zijn die zeep nodig hebben: onze oksels en onze liezen. Indeed, je vajayjay kun je dus met rust laten. Het werkt eigenlijk hetzelfde als hoe het gaat met haren wassen: hoe vaker je (chemische) producten gebruik, hoe meer je huid eraan gewend zal raken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen