Wat doet een holistisch verloskundige?

Zwanger Maartje Scheffer 24 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het kiezen van een verloskundige is één van de belangrijkste keuzes die een zwangere zal maken. Maar een holistisch verloskundige? Dat is niet iets waar veel vrouwen gelijk aan denken. Toch kan kiezen voor een holistisch verloskundige veel voordelen hebben.

Zweverig? Helemaal niet. Wat doet een holistisch verloskundige allemaal anders vergeleken met een ‘doorsnee’ verloskundige?

De holistisch verloskundige

Een doula en een verloskundige in één: zo zou je een holistisch vroedvrouw kunnen omschrijven. Daarbij hoort een grote emotionele betrokkenheid tijdens de zwangerschap, postpartum behandelingen als belly binding, langere consulten en echt de diepte ingaan met je verloskundige. Ze houdt met alle aspecten in het leven van de zwangere en haar partner rekening.

Een hoop extraatjes dus. Hoewel een reguliere verloskundige altijd wordt vergoed vanuit je verzekering, zal je in de holistische verloskunde wel een eigen bijdrage moeten betalen. Dat komt doordat zo’n verloskundige veel meer tijd doorbrengt met één zwangere, maar daardoor heeft zij wel een ander verdienmodel.

Wat doet de holistisch verloskundige?

Wat ze precies allemaal doet, en wat je eraan hebt? Wij zetten het op een rijtje.

Continuïteit van zorg

Dat betekent dat je door maximaal twee verloskundigen wordt begeleid, van wie er hoe dan ook één bij je bevalling aanwezig is. Ook als het een ziekenhuisbevalling wordt, blijft zij bij je om je te steunen, als doula in dat geval.

Emotionele betrokkenheid

Een holistisch verloskundige is emotioneel erg betrokken bij de zwangere. Ze weet welke angsten, wensen, trauma’s en ervaringen er spelen bij de vrouw én haar partner, en helpt haar emotioneel door de zwangerschap heen zoals een doula dat doet. De kennis over de gevoelens van de vrouw en haar partner tegenover de zwanger neemt de verloskundige allemaal mee in haar begeleiding. Dat is allemaal mogelijk omdat de consulten altijd een uur duren, ten opzichte van normale consulten die een kwartier tot half uur duren.

Postpartum behandelingen

Ook na de bevalling zijn holistisch vroedvrouwen nog aanwezig. Zij doen wat een postpartum behandelaar ook zou doen, zoals het geven van postpartum massages, belly binding of een yoni steam. Daarnaast blijft ze een emotionele steun en toeverlaat voor de pas bevallen moeder.

Reguliere verloskundige zorg

Natuurlijk krijg je van je holistisch vroedvrouw ook de reguliere verloskundige zorg. Controles waarbij de gezondheid van je baby en die van jou wordt gecheckt, echo’s en eventuele doorverwijzingen naar het ziekenhuis. Er is dus zeker aandacht voor het medische gedeelte, maar evenveel voor het emotionele gedeelte van de zwangerschap en bevalling.

Iets voor jou, een holistisch verloskundige?

Is dat dus iets voor jou? Als je sowieso al voor een doula wilde gaan, is het ongetwijfeld een goed idee. Maar ook als je het gewoon fijn vindt dat de vrouw die je zwangerschap en bevalling begeleidt precies weet wat er écht in je leven en lichaam speelt. Het loopt niet over van de holistisch vroedvrouwen in Nederland, maar met een zoekopdrachtje op het internet lukt het gegarandeerd!

Dit kost een baby in het eerste jaar (niet schrikken!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme