Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 7 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Hella scheidde van haar man én hertrouwde: ‘Scheiden is moeilijk, maar terug bij elkaar komen ook’

Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Beetje gek om er een hele dag aan te weiden? Nee, want uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat er in Nederland jaarlijks zo’n 35.000 echtscheidingen plaastvinden. Hella (47) scheidde van haar man en hertrouwde vijf jaar later opnieuw. Met dezelfde man, ja. Aan Famme vertelt ze haar bijzondere verhaal.

Zoals in de film

Hella: ‘Het was liefde op het eerste gezicht, daar in de Amsterdamse tram 1. Precies zoals je in films ziet. Ik was met mijn vriendinnen onderweg naar een Koninginnenachtfeest, toen hij de stampvolle tram binnenstapte. Toen onze blikken kruisten, sloeg de vonk over. We bleven naar elkaar kijken, pure tunnelvisie was het. Aangekomen bij de eindbestemming verloren we elkaar in de menigte, maar liepen een paar meter verderop ineens naast elkaar. Het werk van het lot, daar geloof ik in. We wisselden gegevens uit en drie dagen later spraken we bij hem thuis af. Ik ben niet meer weggegaan.’

Vrijheid

‘Hij werkte al, ik was nog student en trok al snel in zijn Amsterdamse appartement. We leidden een druk leven dat in het teken van ons werk en vrienden stond. Daar tussendoor vonden we ook veel tijd voor ons samen. Tien jaar na onze eerste ontmoeting werd onze oudste dochter geboren en twee jaar daarna onze jongste dochter. Vanaf toen lag de focus vooral op onze jonge kinderen, maar dat konden we heel goed accepteren. Pas toen ik mijn eigen bedrijf begon, ontdekte ik dat ik vrijheid nodig had.’

Alleen verder

‘Ik kom zelf uit een gescheiden gezin en heb daardoor de nodige nare dingen meegemaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me altijd de underdog heb gevoeld. Toen ik als jurist voor mezelf ging werken voelde het als een carte blanche waar de sky the limit leek. Ik was lang heel vermoeid geweest van het opvoeden van onze kinderen, maar toen voelde ik mezelf weer opleven. Ik was niet alleen een moeder, maar ook een werkende vrouw. Ook had ik heel sterk het gevoel dat ik mezelf moest ontwikkelen en de onrust, die ik in vanuit mijn mijn verleden in mijn had, eruit te laten. Ik merkte dat ik dit niet binnen de kaders van mijn relatie kon en heb samen met mijn man, op advies van een relatietherapeute, de keuze gemaakt om allebei alleen verder te gaan.’

Stabiele thuisbasis

‘We scheidden in 2005. Onze dochters waren toen 2 en 4 jaar oud. Het was heel pijnlijk en moeilijk om elkaar los te laten, omdat het heel erg als falen voelde. Ik wilde mijn kinderen een stabiele thuisbasis geven, iets wat ik vroeger niet gehad heb, en door de scheiding voelde dit ontzettend mislukt. Ik ben in therapie gegaan en kwam er daar achter dat ik eerst mijn eigen leven op de rit moest krijgen door de innerlijke onrust die ik met me meedroeg te verwerken.’

LEES OOK: 8 dingen die je kunt doen als je echtscheiding een vechtscheiding dreigt te worden

Zelf oplossen

‘Dit leidde tot één grote ontdekkingstocht en ja, daar hoorden ook andere mannen bij. Na verschillende relaties die stuk voor stuk niet werkten, kwam ik tot de conclusie dat ik écht alleen moest zijn om mezelf te ontdekken en mijn issues op te lossen. Daar kon geen enkele man me bij helpen.’

‘Na de scheiding hebben mijn man en ik altijd contact gehouden. We gingen er nog regelmatig op uit met de kinderen om ze een zo stabiel mogelijke situatie te bieden. Ik ben op een gegeven moment zelfs bij hem in de wijk gaan wonen, zodat de kinderen uit school makkelijk heen en weer konden pendelen tussen mijn man en mij.’

Op vakantie

‘Het contact tussen ons is nooit verwaterd en de liefde is altijd gebleven. Toen ik me beter begon te voelen en de innerlijke rust had teruggevonden, groeiden mijn man en ik langzaam weer naar elkaar toe. Eerst kwam ik steeds vaker over de vloer om de kinderen naar bed te brengen, daarna bleef ik steeds een beetje langer hangen. Toen een vriend van mijn man onverhoopt niet meekon op wintersport, zei ik dat ik het leuk vond om in zijn plaats met hem mee te gaan. Die vakantie was het moment waarop we weer voor elkaar kozen.’

Opnieuw trouwen

‘Vooral onze jongste dochter wilde heel graag dat we weer zouden trouwen, dat was voor haar dé manier om papa en mama bij elkaar te houden. Zij is dan ook degene die mijn man gestimuleerd heeft om me opnieuw ten huwelijk te vragen. Samen met onze twee meiden heeft hij me vijf jaar na de scheiding opnieuw ten huwelijk gevraagd, heel lief tijdens een weekendje weg in eigen land.’

LEES OOK: Puber zijn tijdens een scheiding is een regelrechte ramp

‘Uit elkaar gaan is moeilijk, maar terug bij elkaar komen is ook niet makkelijk. Voor onze twee dochters was het één grote rollercoaster. Eerst waren hun ouders bij elkaar, toen niet, en toen ineens weer wel. Het kwam dan ook vaak voor dat ze bij een woordenwisseling tussen mijn man en ik uitspraken dat ze niet wilden dat we weer uit elkaar zouden gaan.’

Pijnlijke herinneringen

‘Qua opvoeding was het voor hen lastig dat we weer bij elkaar woonden: wat eerst bij papa wel mocht en bij mama niet, moest nu ook rechtgetrokken worden. Ik vond het ook moeilijk om te zien dat onze oudste een moederrol vervulde bij haar zusje, uit de tijd dat ze samen bij hun vader waren en een moeder misten. Ik herkende dit uit mijn eigen jeugd en vond het vreselijk pijnlijk om te zien dat ik dit ook mijn eigen kinderen had aangedaan.’

Je eigen geestelijke ontwikkeling

In the end ben ik zo blij dat we een stabiele thuisbasis voor onze dochters hebben kunnen creëren. We zijn nu gelukkiger en sterker dan ooit samen. Mijn man en ik leven beiden inmiddels volgens de boeddhistische leer en geloven dat je je moet focussen op je eigen geestelijke ontwikkeling om een gezonde relatie met elkaar te hebben. Voor ons is dat het geheim van een goede relatie. Ik wil aan andere koppels dan ook meegeven dat je écht de tijd moet nemen voor jezelf en te kijken wat je aan jezelf kunt veranderen om een beter mens te zijn, zowel voor jezelf als voor je partner.’

Als een van jullie dit doet, zorgt dit voor 20 procent meer kans op een scheiding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme