Onderzoek: een vierdaagse schoolweek is beter voor kinderen

Kinderen Lizette van Loenen 8 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Eerder schreven we al in dit artikel dat een weekend van drie dagen goed voor ons is. En dit blijkt ook voor kinderen te gelden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat kinderen baat hebben bij een kortere schoolweek van vier dagen.

De resultaten van het onderzoek, dat gepubliceerd is in Education Finance and Policy, liegen er niet om. Er bestaan in Amerika scholen die hun werkweek hebben ingekort naar vier dagen en uit onderzoek op deze scholen blijkt dat de kinderen in groep zes en zeven beter presteren dan kinderen op een school met een vijfdaagse schoolweek.
Een extra dagje vrij

Huh!?

Vooral de cijfers van het vak rekenen schoten omhoog, volgens het onderzoek. De resultaten van vakken als lezen en schrijven bleven gelijk (en gingen er dus niet op achteruit). Onderzoekers Mark Anderson en Mary Beth Walker waren nogal verbaasd over de positieve resultaten. Ze begonnen namelijk aan het onderzoek omdat ze wilden bewijzen dat het niet goed is voor kinderen om een dag korter naar school te gaan. Dat pakte even anders uit.

LEES OOK: 5 dingen om te doen voordat je kind naar de basisschool gaat

Langere schooldagen

De vier dagen waarop de kinderen wel naar school gaan, zijn trouwens wel langer dan normaal. Je zou denken dat dit slecht uitpakt, omdat kinderen niet zo’n grote spanningsboog hebben. Anderson en Walker: ‘We dachten dat de lange dagen vooral slecht zouden uitpakken voor de jonge kinderen, maar ons onderzoek laat zien dat hun gedrag er niet op achteruit gaat.’

Eerder weekend

De reden van zo’n vierdaagse schoolweek was in eerste instantie niet bedoeld om de prestaties van de leerlingen op te krikken, maar meer uit praktische overwegingen. Mensen in Amerika wonen vaak een stuk verder van een school af dan hier in Nederland, en om de ouders kosten en moeite te besparen hebben sommige scholen een dag eerder weekend.

Ideetje voor in Nederland? (Wel met bijgeleverde oppas, graag!)

Lees ook: deze allergrappigste foutjes van schoolkinderen verzín je niet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mitpress Journals

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme