Dit gebeurt er met je brein vlak voordat je besluit een relatie te verbreken

Persoonlijk Susan Dalstra 8 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Wanneer het gaat over een relatie verbreken, gaat alle aandacht uit naar de fase ná de break-up, terwijl de tijd die daaraan vooraf gaat minstens zo belangrijk is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die een scheiding overwegen, nog vlak voordat ze de daad bij het woord te voegen, worden verscheurd door tegenstrijdige gevoelens. 

Onzekerheid

Iedereen kent de fases die je doorloopt wanneer een relatie net is verbroken. Het zwelgen, de met wijn doordrenkte avonden, de appjes waar je de volgende dag spijt van hebt, de rebound-liefde en de met zorg samengestelde Facebookberichtjes die je alleen maar deelt om je ex te laten zien hoe fantastisch het nu met je gaat. Waar echter bijna niemand over praat, is het proces naar de break-up toe. Uit onderzoek blijkt nu dat de meeste mensen vlak voor de breuk worden opgevreten door onzekerheid en tegenstrijdige gevoelens.

Open vragen

In het eerste deel van het onderzoek beantwoordden 447 vrijwilligers vragen over hun huidige en vorige relatie. Ze beantwoordden ook een serie met open vragen als wat redenen zijn voor iemand om in een relatie te blijven of om juist te vertrekken. Aan de hand van die antwoorden identificeerden de onderzoekers een lijst met 27 redenen waarom mensen willen blijven en 23 redenen waarom mensen willen gaan.

Tegenstrijdigheid

Voor het tweede deel van het onderzoek trokken de onderzoekers een nieuwe groep deelnemers aan. Alle deelnemers twijfelden op dat moment of ze hun huwelijk of relatie moesten verbreken. Alle 50 redenen om te blijven of om juist te gaan, verwerkten ze in een nieuwe vragenlijst. Deze groep moest aanvinken of ze die argumenten hadden meegenomen in hun overweging.

De onderzoekers zagen dat de deelnemers zowel argumenten in de ‘blijf’-categorie als in de ‘vertrek’-categorie aankruisten. Dat betekent dus dat ze zowel wilden blijven als wilden gaan. ‘Veel mensen die overwegen een relatie te verbreken, ervaren tegenstrijdigheid’, licht hoofdonderzoeker Samantha Joel toe.

Getrouwd of niet

De redenen om te blijven, hingen overigens sterk af van het feit of die persoon getrouwd was of niet. De groep die niet getrouwd was, markeerde vaker de positieve punten om te blijven. Ze gaven vaker aan dat ze nog lol hebben met hun partner, nog plezier beleven aan bepaalde aspecten van hun partners persoonlijkheid en waarde hechten aan de emotionele  verbondenheid. De getrouwde deelnemers bleven echter vaker bij hun partner uit plichtsgevoel, vanwege de tijd die ze al in iemand geïnvesteerd hebben, de angst voor het onbekende en/of uit logistieke overwegingen.

Conclusie: een break-up is vaak chaotisch en pijnlijk, maar het pad naar een break-up is misschien nog wel een stuk ingewikkelder.

Deze 4 signalen duiden op onvrede in je relatie (en kun je dus beter niet negeren).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Cut

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen