Waarom het totaal oké is om nooit te trouwen (ook als je kinderen hebt)

Persoonlijk Thea Tijssen 12 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Oké, ik was onlangs zelf een jaar getrouwd, maar dat trouwen gebeurde pas nadat ik 19 (!) jaar een relatie had met mijn vriend (die ik sinds een jaar dus ‘mijn man’ mag noemen – wat best wennen is). Dus ik weet heel goed dat trouwen geen vereiste is om samen lang en gelukkig te leven, met een paar mini’s erbij.

Er zijn genoeg redenen te bedenken om jullie relatie te bezegelen met een huwelijk, maar waarom zou je eigenlijk per se moeten trouwen als het nu ook goed gaat? Het is namelijk echt oké om het niet te doen. Hier volgen wat argumenten om het huwelijksbootje lekker aan jullie voorbij te laten gaan ehh varen.

Van het geld dat je bespaart door niet te trouwen, kun je een geweldige reis maken

En daar is ook veel voor te zeggen. Lekker met de kids op pad, herinneringen creëren. Wie wil dat nou niet? En geloof me, van het geld dat wij hebben uitgegeven aan ons huwelijk, hadden we een flinke reis kunnen maken.

Je kunt ook een feest ter ere van jullie liefde geven, daar hoef niet per se voor in het huwelijk te treden

Want een feest geven omdat jullie bijvoorbeeld zoveel jaar samen zijn. Of gewoon omdat jullie daar zin in hebben, dat is wel echt de bom. Hoe fijn om alle mensen die je liefhebt om je heen te hebben en te dansen tot in de vroege uurtjes.

Waarom zou je elkaar eeuwige trouw beloven als je dat toch niet kunt garanderen?

Eeuwige trouw. Het is natuurlijk sowieso een discussie waard: kun je elkaar dat beloven of is het echt klinkklare onzin en moeten we zoiets helemaal niet willen? Als je er al bij voorbaat vanuit gaat dat het voor jou/jullie niet is weggelegd, dan moet je er misschien maar niet eens aan beginnen.

Je hebt al samen een kind: een mooiere bezegeling van jullie liefde is er niet

Daar gaat een huwelijk niets aan veranderen. Een kind (of meerdere) van jullie samen, dat is al zo’n bijzonder iets. Een huwelijk is leuk als in: jullie hebben een bijzondere dag en waarschijnlijk geniet je je suf, maar de echte meerwaarde, die vind je in het feit dat jullie kind een bezegeling is van jullie liefde: een mooie mix van jou en je vriend.

Niet trouwen, scheelt je een hoop gedoe

De huwelijksdag zelf houdt veel geregel in. Wie nodig je uit, wie wordt daggast, wie avondgast, waar vier je het, wat doe je met de kinderen, hoeveel geld geef je uit. En dan heb je vaak ook nog (schoon)ouders die zich met de gastenlijst gaan bemoeien… Kortom: genoeg geregel om meteen van in de stress te schieten of aanleidingen om ruzie door te krijgen. Dus: bespaar jezelf deze potentiële problemen en stap gewoon niet in dat huwelijksbootje.

Beetje een dooddoener, maar helaas heel erg waar: veel huwelijken eindigen in een scheiding…

Tja, kijk de cijfers van het CBS er maar op na. In 2014 eindigden 35 duizend huwelijken in een scheiding… Just saying.

Er zijn goede alternatieven voor het huwelijk: een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Dus waarom dan die hele heisa van een bruiloft op je nemen? Voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hoef je alleen maar een afspraak bij de notaris te maken. Geen gedoe met getuigen, genodigden, uitnodigingen, themaparty’s en dresscodes. Voor de mens die om voorgaand ‘gedoe’ dus niets geeft, zijn deze alternatieven ideaal. Want het enige wat jij wil, is dat alles goed geregeld is.

Ben jij ook van plan om nooit te gaan trouwen? Vertel hier waarom niet.

Zijn jullie al lang samen of kennen jullie elkaar pas net? Zó vergroot je in elk geval de kans om langer samen te blijven. >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen