Deze invloed heeft de volle maan op jou als HSP

Gezondheid Redactie 2 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Als volwassen mens besta je voor zo’n 60 procent uit water. Als je je bedenkt dat de maan hele oceanen beïnvloedt, is het niet gek dat ze ook op jou effect heeft. Zeker als je hoogsensitief bent kun je sterk reageren op de verschillende maanfases. Hiervan bewuster worden helpt je om bepaalde symptomen beter te kunnen plaatsen. In dit artikel lees je wat je als HSP zoal kunt ervaren, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

De maan heeft vier verschillende fases die ze elke maand doorloopt. Bij volle maan is de maan op haar sterkst. Dit is voor veel mensen, met hoogsensitieve personen in het bijzonder, goed merkbaar. Zo kan het leiden tot gebroken nachten, versterkte emoties en concentratieverlies – maar ook juist tot hele mooie ervaringen.

Invloed van volle maan op de slaap

Herken je dit? Je hebt een prima dag gehad, gezond gegeten, voldoende bewogen, er is weinig om je zorgen om te maken … en toch slaap je bijzonder slecht. Of misschien slaap je wel, maar word je doodmoe wakker omdat je zo intens hebt liggen dromen. Mocht je er nooit eerder bij hebben stilgestaan: dit kan heel goed komen door volle maan! De maan verstoort namelijk het slaaphormoon prolactine.

De invloed van de maan op jouw slaaphormoon kun je niet wegnemen. Wel kan je ervoor zorgen dat het je niet volledig uit je ritme haalt. Door niet overdag, maar echt pas de volgende nacht je slaap in te halen. Ga bij vermoeidheid overdag desnoods sporten om zowel mentaal als fysiek weer wat actiever te worden. Zo komt je slaaphormoon het snelst weer terug in balans.

5 tips om met meer energie de dag door te komen

Versterkte emoties

Als HSP heb je een diepe gevoelswereld en ben je ook extra gevoelig voor emoties van anderen. Tijdens volle maan is dit iets om alert op te zijn. Want als iedereen kampt met intense(re) gevoelens en jij alles als een spons opneemt, kan het je al snel overweldigen. Is dit het geval? Sluit je er dan zoveel mogelijk voor af.

Bijvoorbeeld door te visualiseren dat je een beschermende cocon om je heen hebt die alles wat jij als te heftig ervaart, tegenhoudt. Bonustip: stel discussies waar mogelijk uit tot alle partijen qua emoties in rustiger vaarwater zitten.

Wat als jij en jouw kind allebei hoogsensitief (HSP) zijn?

Minder focus

Omdat alle prikkels en energieën tijdens volle maan nóg heftiger bij jou binnenkomen, kan het goed zijn dat je overdag erg vermoeid bent. Een gebroken nacht helpt daar natuurlijk ook niet bij. Met als gevolg dat je sneller afgeleid en vergeetachtiger bent dan anders.

Probeer op zo’n dag niet te streng te zijn voor jezelf. Prioriteer je taken, voer de belangrijkste één voor één uit en laat de taken die minder haast hebben lekker voor wat ze zijn. Zo raak je niet uitgeput en kom je uiteindelijk sneller terug in je normale ritme.

Blijven je gedachten alle kanten opgaan en word je daar onrustig van? Probeer dan terug in het nu te komen, bijvoorbeeld met een korte meditatie.

Ook lezen: Moeder en HSP? Dit zijn de grootste valkuilen (+ 6 tips!)

Voordelen van volle maan

Gelukkig hoef je niet alleen negatieve effecten te verwachten. Volle maan is door de aanmaak van serotonine namelijk hét moment om inspiratie op te doen en creatief bezig te zijn.

Daarnaast worden niet alleen negatieve, maar ook positieve emoties versterkt. Het is daarmee een perfecte tijd voor gezelligheid met vrienden, voor intimiteit of voor een waardevolle innerlijke reis.

Dus focus je je tijdens volle maan op het positieve, dan kun je je, zeker als HSP, klaarmaken voor een paar waardevolle ervaringen.

Dat innerlijke stemmetje.. Hoe kun je je intuïtie versterken?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen o.a. verschillende Reiki-cursussen en de online cursus ‘Holistisch voeden’ volgen. Ook is Marjolein is auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Wil je jouw hooggevoeligheid, net als de maan, als kracht ervaren in plaats van als last? Dan is de online cursus ‘Hooggevoeligheid als kracht’ perfect voor jou. Als lezer ontvang je maar liefst €100 korting en betaal je slechts €99. Dit is je kortingscode: ZOMAPC350.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen