Dit is hoe jij positiever in het leven kunt staan

Lifestyle Lisanne van Marrewijk 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Het IQ kennen we allemaal wel. Het EQ misschien ook wel. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een PQ? Jep, we hebben het over je positieve intelligentie. Een term die in het leven is geroepen door auteur en CEO van de grootste coachingsorganisatie ter wereld; Shirzad Chamine. Shirzad schreef het boek ‘Positieve Intelligentie, reken af met je saboteurs en benut je ware kracht’ waarin hij uitlegt hoe ons brein onze grootste vriend is, maar tegelijkertijd ook onze grootste vijand.

Jouw positieve intelligentie (PQ) zegt iets over hoe jij omgaat met die twee ‘standen’ van je hersenen (de vijand en de vriend). Een hoge positieve intelligentie betekent dat je brein vaker jouw vriend is dan je vijand. Wat inhoudt dat jij de controle hebt over je brein en dat het handelt in jouw voordeel. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Positiever zijn

Een positieve instelling brengt meer met zich mee dan ‘gelukkiger zijn’ (hoewel dat an sich natuurlijk al heel fijn is). Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een hoger PQ een hoger salaris en meer succes ervaren. Daarnaast ben je creatiever en productiever en kan het ook je gezondheid (positieve mensen zijn minder vaak ziek en hebben een kleine kans op een burn-out) en levensduur beïnvloeden.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de invloed van een positieve mindset waaruit blijkt dat succes niet per se het gevolg is van hard werken, maar van een hoger PQ. Chamine schrijft in zijn boek: “In werkelijkheid word je gelukkiger en productiever door een hoger PQ, en dan volgt het succes vanzelf.”

Positief opvoeden: zo werkt het beloningssysteem

Hoe word je positiever?

Maar de hamvraag luidt vervolgens: hoe doe je dat dan? En wat als m’n houding van nature negatief is? Kan ik dat dan ook veranderen en positiever worden?

Chamine heeft daar één simpel antwoord op: nou en of. Je kan jouw positiviteit oefenen. Oftewel: jouw Positive Intelligence Quotient trainen. Daar zijn drie strategieën voor: je ‘saboteurs’ aanpakken en verzwakken, je ‘wijze’ versterken en je positiviteitsspieren trainen.

1. Je saboteurs aanpakken

Wij mensen hebben allerlei stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen dat het beter kan, we niet goed genoeg zijn of andere leugens ophangen. Deze stemmetjes noemen we onze ‘saboteurs’. In zijn boek beschrijft Chamine er tien. Hiervan is er één de rechter (de meester-saboteur) waar iedereen last van heeft. Vervolgens zijn er negen andere saboteurs die jou het leven lastig maken, waarvan de intensiteit per persoon verschilt

Door jou bepaalde dingen te laten geloven (‘ik mag geen fouten maken’, ‘ik heb alleen maar pech’, ‘ik moet overal bij zijn’, ‘ik mag niemand kwetsen’), zorgen de saboteurs ervoor dat jouw negatieve mindset wordt aangewakkerd en gaat jouw brein in de vijand-stand.

Op de website van Chamine kun je een test doen om te kijken welke saboteurs bij jou het meest actief zijn. Vervolgens kun je deze stemmetjes gaan verzwakken.

Dat doe je door ze te observeren en te benoemen op het moment dat ze van zichzelf laten horen. Doet zich een situatie voor waarin jij denkt ‘ik kan dit niet’, wees hier dan alert op en zeg tegen jezelf: ‘mijn rechter-saboteur probeert me weer ‘s te vertellen dat ik het niet kan’. Dat klinkt al heel anders, nietwaar?

2. Je wijze versterken

Jouw wijze staat lijnrecht tegenover jouw saboteurs. Je wijze geeft je toegang tot allerlei mentale krachten waarvan je niet eens wist dat je ze in je had. Dat komt omdat de saboteurs vaak de overhand hebben in ons brein, waardoor we niet worden getriggerd om anders (wijzer) te denken.

Hoe meer aandacht naar de stem van de wijze gaat (en hoe minder naar de saboteurs) hoe hoger jouw PQ en hoe positiever je mindset.

Je versterkt jouw wijze simpelweg door vanuit kansen te denken. In het boek behandelt Chamine de vijf gaven van de wijze die jou helpen om moeilijke situaties te tackelen. Hierbij is de leidraad: denk vanuit de kansen die een tegenslag biedt, niet vanuit het ongeluk dat het veroorzaakt.

Welke van de 8 verschillende soorten intelligentie bezit jouw kind?

 3. Train je positiviteitsspieren

‘Fitnessoefeningen voor je brein’ noemt Chamine het trainen van jouw positieve mindset. Door jouw PQ-brein te trainen, geef je jouw wijze meer invloed en zwak je jouw saboteurs af. En het fijne is: die fitnessoefeningen zijn zo simpel als wat.

Je traint je positiviteitsspieren door taken uit te voeren met aandacht. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen gerichte aandacht voor fysieke sensaties in het hier en nu en de activatie van de gebieden van jouw PQ-brein.

Dat betekent dat je alledaagse dingen doet en terwijl je die doet, probeer je voor een langere tijd je aandacht bij één sensatie te houden. Denk aan: met bewuste aandacht eten, muziek luisteren of bepaalde routines mindful uitvoeren (zoals bewust douchen – voel het water op je hoofd kletteren – of met aandacht je tandenpoetsen).

“Even oefenen en je hebt het onder de knie”. Side note: je moet wel blíjven oefenen om ervoor te zorgen dat je geest sterk blijft. Net zoals je moet blijven hardlopen om op niveau te blijven. Happy positive vibing!

Mindful worden in 10 stappen

Meer weten over positieve intelligentie? Lees het boek van Chamine: ‘Positieve Intelligentie, reken af met je saboteurs en benut je ware kracht’ (uitgeverij THEMA.)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme