Op deze 3 manieren kun je mindfulness oefenen met kinderen

Kinderen Maaike Kooijman 6 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook op het gebied van mindfulness. Klinkt heel zweverig, ja, maar volgens onderzoek kunnen jonge kinderen beter omgaan met stress als zij bijvoorbeeld meditatie beoefenen. 

Op deze drie manieren kun je mindfulness oefenen met kinderen!

1. Mindful buikademhaling

Als kind (en eigenlijk ook als volwassene) kan het soms even aanvoelen alsof de wereld te veel is. Pesterijen, nachtmerries en ruzies kunnen veel impact maken op een jong kind. Dat zijn dingen waar je niet altijd invloed op hebt. Maar als kinderen een toolkit hebben om op een constructieve manier om te gaan met hun emoties, kunnen ze zich al veel sterker voelen.

Simpelweg vijf minuten lang focussen op de buikademhaling, kan al heel goed helpen. Om dit te oefenen, is het belangrijk dat je een kind in een comfortabele houding zit – denk aan liggend op de rug of rechtop zittend. Laat hem of haar inademend door de neus, waarbij je de focus legt op hoe de ademhaling de buik als het ware vult.

Hierbij kan het helpen om de buik als een ballon te zien, die in- en uitzet. Een rustige, langzame ademhaling is meestal heel fijn. Vijf seconden inademen, twee seconden vasthouden en weer vijf seconden uitademen kan een fijn patroon zijn. Consistentie van de oefeningen is heel belangrijk; doe dit dus bijvoorbeeld elke avond met je kind.

Zo pas je mindfulness voor kinderen toe

2. Observeer gevoelens

Een ingewikkelde, diepe meditatie is misschien niet geschikt voor jonge kindjes. Toch kun je met het observeren van emoties, een onderdeel van mindfulness, al vroeg beginnen.

Tegenwoordig zoeken we op elk moment van de dag afleiding om onze emoties te onderdrukken – ook als je kind bent, met bijvoorbeeld een leuk tv-programma. Maar dit is meestal niet de weg naar een fijne basis voor je emotionele gezondheid.

Daarom kun je met je kind oefenen om gevoelens te herkennen en te observeren. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg de vraag stellen: wat voel je nu in je lichaam? Als hij of zij dat lastig vindt, kun je er ook een spelletje of metafoor van maken. Werk bijvoorbeeld met emoticons die aangeven hoe ze zich voelen, om het zo wat makkelijker te maken.

Mindful worden in 10 stappen

3. Oefen met dankbaarheid

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus door de focus te leggen op dankbaar zijn, groeit je vermogen om de fijne dingen in het leven te zien. Daat kun je op elke leeftijd baat bij hebben, ook als kind.

Een fijn ritueel dat je kunt uitvoeren met je kind, is om elke avond vijf dingen te bedenken waar hij of zij dankbaar voor is. Ook al had je kind een rotdag op school, je sluit de dag dan wel op een fijne manier af.

Dagelijks dankbaar zijn kun je ook met het hele gezin doen, waarbij iedereen goed naar elkaar luistert zonder enige afleiding. Dankbaarheid is echt een game changer en mindfulness oefenen met kinderen is zo super simpel.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme