‘Ik schrok een beetje van de babyuitzetlijst, hebben we dit allemaal nodig?’

Columns Japke Janneke Sybesma 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

“Aan mijn YouTube algoritme was het vorig jaar duidelijk te zien: ik was zwanger. De ene na de andere video met bevallingsverhalen, over baby musthaves en vluchtkoffers inpakken werd me aanbevolen door het platform. Ik dompelde mezelf helemaal onder in de wereld van baby’s en alles wat ik daarvoor nodig moest hebben aan kennis en spullen. Vooral spullen.

Want als je ergens veel voor nodig lijkt te hebben, is het voor een baby. De uitzetlijsten waren lang. Oneindig lang. Toen ik dit voor het eerst in mijn handen had, schrok ik ook een beetje. Hebben we dit echt allemaal nodig?

Hebben we dit allemaal nodig?

Ik vond het niet alleen prijzig, maar zoveel aankopen doen voelt voor mij niet prettig in deze tijd, waarin ik ook duurzaam probeer te leven. De helft van de termen op de lijst waren trouwens compleet nieuw voor me. Rompertjes en een commode begreep ik nog wel, maar wat waren monddoekjes, zoogcompressen en een flessenwarmer eigenlijk? Ik kreeg er een beetje stress van.

Ook van de video’s die ik op YouTube braaf zat te kijken, werd ik niet altijd wijzer. De ene influencer zweerde bij een draagdoek, maar een andere vertelde me juist dat een draagzak veel handiger was. Alles in maat 50 kopen? Nee, dat bleek zonde van je geld. Je kon maar beter meteen bij maatje 56 beginnen. Een luieremmer? Beste aankoop ooit! In een volgende video werd het echter genoemd op het lijstje ‘nooit gebruikt’.

Eigen plan

Het leek me uiteindelijk het beste om mijn eigen plan te trekken hierin. Het is duidelijk. Wat fijn is voor jou en je baby is ontzettend persoonlijk. Het hangt niet alleen van je kindje af, maar ook van jou als ouder. De ene baby wil nou eenmaal graag in een draagzak hangen, maar een ander kind wil überhaupt niet gedragen worden. Logisch dat je dan die draagzak geen musthave vindt. En dit geldt dus voor veel meer items op die uitzetlijst.

Vandaag besteld, morgen in huis

Uiteindelijk heb ik zelf redelijk wat aangeschaft, maar zeker niet alles. Ik vroeg mezelf af hoe snel je dingen die je echt nog nodig hebt op dat moment, na je bevalling, nog kan kopen. En dat is in deze tijd gelukkig heel snel. Voor bijna alle producten geldt: vandaag besteld, morgen in huis. Heb je geen maatje 50 in huis gehaald, omdat dit volgens iedereen niet nodig bleek? Bij iedere Hema, Zeeman of andere (baby)kledingwinkel kun je het direct inslaan. En hoe erg is het uiteindelijk dat de kleding een beetje te groot of te klein is?

Door niet alles meteen te kopen, bespaar je niet alleen geld en spullen, maar geef je jezelf ook meer de kans om te ontdekken wat je kindje echt fijn vindt en nodig heeft. Dit vond ik persoonlijk toch wel heel prettig. Len vindt het bijvoorbeeld heel fijn om in de draagzak te zitten en ook de wipstoel was voor ons absoluut een uitkomst. Die luieremmer? Voor ons zeker een must! Maar zoveel hydrofieldoeken daarentegen? Nooit allemaal gebruikt. Het is zo persoonlijk.

Iets genuanceerder

Bij deze zou ik dan ook iedere zwangere vrouw aanraden vooral aan te schaffen waar zij zich goed bij voelt. Twijfel je? Je kunt het altijd nog kopen als je kindje er al is! Dit bespaart je uiteindelijk misschien een hoop geld en is natuurlijk ook beter voor het milieu. Tot slot is heel veel overnemen van vrienden, buren en vreemden op Vinted of Marktplaats ook top.

Die uitzetlijsten mogen ze wat mij betreft dus wel iets genuanceerder aanbieden. Misschien meer wegzetten als opties om rekening mee te houden of dingen die handig zouden kunnen zijn met een newborn. Dit bespaart een hoop geld, overconsumptie en stress tijdens je zwangerschap!

Japke Janneke

Columnist Japke Janneke (31) is dol op hardlopen en wielrennen én is moeder van zoontje Len (9 maanden). Samen met haar vriend Kai woont ze in Haarlem. Voor Famme schrijft Japke Janneke iedere twee weken een eerlijke column over alles waar ze tegenaan loopt in het moederschap.

De babyuitzet van Amanda: ‘Het behang kostte bijna 400 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen