Kaasfondue tijdens de zwangerschap: is het veilig?

Zwanger Wilma Groothuis 19 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is voor velen een echte kersttraditie: kaasfonduen. Ook als je zwanger bent, kan kaas een echte zwangerschapscraving zijn. Maar mag je tijdens je zwangerschap eigenlijk wel kaasfondue eten?

Stel je voor dat je favoriete kersttraditie niet door kan gaan, dat zou enorm jammer zijn.

Kersttradities

Iedereen heeft zo zijn eigen kersttraditie en bij veel mensen staat het eten centraal. Zo gaat de een standaard elk jaar gourmetten met zijn familie, de ander zorgt voor een geheel kerstbuffet samen met zijn vriendengroep en de ander gaat kaasfonduen met zijn gezin. Als dit laatste nou jouw favoriet is, maar je bent tegelijkertijd ook zwanger, lees dan vooral verder.

Als je zwanger bent, dan weet je waarschijnlijk dat je met sommige kazen moet uitkijken. Dat komt doordat de Listeria bacterie erin kan zitten, en deze is schadelijk voor je kindje in je buik. Een besmetting met deze bacterie is zeldzaam, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen, want het kan de oorzaak zijn van een vroeggeboorte of een miskraam.

Mag je kaasfonduen tijdens de zwangerschap?

Dan nu het antwoord op de vraag: mag je kaasfondue eten tijdens je zwangerschap? Kaasliefhebbers mogen opgelucht ademhalen, want je mag zeker kaasfonduen als je zwanger bent. Volgens het Voedingscentrum kun je dit veilig eten, maar wel op één voorwaarde: dat er geen alcohol in zit. Tijdens een kaasfondue verdampt niet alle alcohol, waardoor de beste optie een kaasfondue zonder wijn is.

Meestal zijn de kazen die voor een kaasfondue worden gebruikt harde kazen, die zijn ook veilig om te eten. Dat komt doordat de Listeria bacterie vanwege de zuurgraad niet kan overleven. Daarnaast worden de kazen verhit, waardoor eventuele overgebleven bacteriën alsnog onschadelijk worden gemaakt.

Kaasfondue zonder alcohol

Een kaasfondue vinden zonder alcohol kan lastig zijn, de meeste voorverpakte kaasfonduen zijn met wijn. Wat je kan doen, is naar een kaaswinkel gaan en daar vragen om een kaasfondue combinatie zonder alcohol. Deze kan je thuis zelf smelten en daarna een alcoholvrij drankje toevoegen. Wie weet hoe lekker deze is!

Geniet deze kerst dus lekker van je favoriete kersttraditie. Met een klein beetje aanpassing is kaasfondue eten tijdens de zwangerschap dus helemaal veilig. En wie weet: misschien vind je de alcoholvrije variant nog wel lekkerder dan de variant met alcohol!

Zwanger aan het kerstdiner: 5x handige tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme