Redactie
Redactie Persoonlijk 7 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Kale mannen zijn sexier, sterker en mannelijker

Veel mannen vinden het vreselijk als ze kaal worden. ‘Het voelde alsof ik al mijn mannelijkheid verloor’, aldus een vriend van me die op z’n 33ste nagenoeg kaal was. Nadat hij wanhopig probeerde z’n resterende haar alle kanten op te kammen zodat het de beginnende kale plek bovenop zoveel mogelijk verhulde, koos ‘ie na een tijdje eieren voor z’n geld. De tondeuse eroverheen. Kale mannen, lees en leer. Jullie zijn hot.

Verdomd verstandige keuze, want onderzoek wijst uit dat vrouwen kale mannen zien als ‘mannelijker, dominant en sterker’. En niet alleen dat: kale mannen lijken in onze ogen ook groter, sterker en we zien ze eerder als leiders dan mannen met haar. Ook het woord ‘sexy’ ontbreekt niet in het lijstje. Waarom vrouwen een man met een geschoren hoofd sexier vinden dan de harige exemplaren, is voor meerdere interpretaties vatbaar.

Bij kale mannen gaan we voor de eerste blik

Zoals de gedachte dat wanneer we normaal gesproken een man voor het eerst ontmoeten, we als eerste naar z’n kapsel kijken. Bij de afwezigheid daarvan, zijn we ‘gedwongen’ eerst naar de ogen te kijken, wat zorgt voor een intensere eerste kennismaking. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat we een kale man associeren met baby’s en daardoor ons moederinstinct ‘aanspringt’.

Kortom: lieve, sexy, kale(nde) mannen: jullie zijn hot. Vergeet haarstukjes, gek gekamde coupes of haarimplantaten: voor ons hoeft het niet. Een geschoren hoofd is vele malen aantrekkelijker dan een zichtbaar kalende versie.

De kwestie rondom gezichtshaar

Haar lijkt sowieso ‘uit’, want ook op de vraag hoe er tegen gezichtshaar aangekeken werd, bleken veel vrouwen het liefst voor een schoon, geschoren gezicht te gaan. Hoewel daarnaast ook een deel de man graag met een korte baard ziet. Maar de echte sleutelwoorden in de context van gezichtshaar zijn ‘gekapt’ (als in: netjes bijgehouden’) en ‘hygiënisch’, dus mannen met een viezige, lange baard kunnen het sowieso vergeten. Laat de hipsters het maar niet horen.

Psychologische problemen kaalheid

Het onderzoek werd al een paar jaar geleden uitgevoerd op de University of Pennsylvania, door een onderzoeker die zelf kaal werd. Volgens de Amerikaanse Hair Loss Association (ja, die bestaat echt) verliest tweederde van de mannen een deel van z’n haar rond zijn vijfendertigste. Maar liefst 85% van de mannen kampt rond z’n vijftigste met ‘significant’ haarverlies.

Zeker wanneer mannen op jonge leeftijd – rond hun twintigste al – hun haar (beginnen te) verliezen, kan dit in verband gebracht worden met psychologische problemen. Alles afscheren is misschien niet de oplossing voor al die problemen, maar de gedachte dat vrouwen je onverminderd – of misschien juist wel meer – sexy vinden, moet deze mannen hopelijk helpen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme