‘Als kinderarts zou ik deze vier dingen nooit doen bij mijn eigen kinderen’

Opvoeden Valéry de Voijs 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoewel de perfecte opvoeding niet bestaat lijkt het ouderschap soms op een eindeloze lijst van do’s en don’ts. Logisch. We wensen het beste voor onze kinderen en willen hen beschermen voor de grote wereld. Deze kinderarts is daar geen uitzondering op en zou deze vier dingen dan ook nooit bij haar eigen kinderen doen. 

Dr. Christina Johns is naast kinderarts moeder van twee kids. Daarnaast schrijft ze handige artikelen over opvoeding.

Wat kinderarts Christina Johns nooit zou doen

Zeg nooit nooit. Behalve wanneer het over ongesneden druiven gaat. Tenminste, als het aan deze kinderarts ligt. Naast ongesneden druiven zijn er nog een aantal dingen die Johns zou vermijden bij haar eigen kinderen.

Loopstoel met wieltjes

Er is een reden dat kinderen niet beginnen met tapdansen wanneer ze uit de baarmoeder komen. Baby’s moeten de tijd nemen om langzaam te beginnen met kruipen, lopen en later rennen. De loopstoelen voor kinderen zijn bedoeld om dit proces te versnellen.

“De loopstoelen voor kinderen zouden verboden moeten zijn, maar toch verschijnen ze nog steeds in de winkels”, laat de kinderarts weten. Het kan verleidelijk zijn om je kind een hulpmiddel te geven, maar verstandig is de keuze voor de loopstoelen niet.

Hot dogs en ongesneden druiven

Druiven en hot dogs zijn grote boosdoeners wanneer het om verstikkingsgevaar gaat. Nu kan ieder vast voedsel een bedreiging zijn, maar juist omdat druiven en hot dogs een gladde structuur hebben zijn ze extra gevaarlijk voor kinderen. In dit artikel vind je een lijst met nog meer voeding waar peuters in kunnen stikken.

Johns raadt dan ook aan al het voedsel in kleine stukken te snijden. Zelfs wanneer je kind in z’n enthousiasme vergeet te kauwen, zal het niet zo snel vast komen te zitten: “Als kinderarts heb ik hier vaak de tragische gevolgen van gezien, dus ik neem het heel serieus.” 

Bewaar medicijnen nooit in een tas

Let’s be honest. Een tas van een moeder is dé perfecte schatkist voor een kind. We hebben genoeg gadgets, troep en spulletjes in onze tassen om een kind uren mee te vermaken. In het beste geval gaan die kleine vingertjes door onze portemonnee, of spelen ze met een zonnebril. In het ergste geval hebben ze medicijnen te pakken. “Als je dan toch écht medicijnen in je tas mee moet nemen, zorg er dan voor dat je ze in een doosje doet dat op slot kan.”

Speelgoed met knoopcelbatterijen

Grotere knoopcelbatterijen zijn net als de eerder genoemde hot dogs en druiven een risico op verstikkingsgevaar. Maar ook speelgoed met kleine batterijen zijn gevaarlijk. Johns legt uit dat de chemische samenstelling ernstige brandwonden kan veroorzaken: “Bij inslikken kan de batterij nog steeds een elektrische lading produceren, waardoor het slokdarmkanaal verbrandt terwijl het naar beneden reist. Tegelijkertijd kunnen de chemicaliën in de batterij naar buiten lekken, wat verdere brandwonden en schade kan veroorzaken.”

Renates zoon slikte een knoopcelbatterij in: ‘Mijn moederinstinct heeft hem gered’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme