Redactie
Redactie Kids 5 jul 2020

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Ontwikkeling vanaf 6 tot 10 maanden

Niet lang nadat je baby kan kruipen, zal hij zich gaan optrekken. Tussen de zes en tien maanden heb je kans dat hij of zij zich begint op te trekken aan meubels of de spijlen van de box. Zo leert je kind met kleine beetjes hulp te gaan staan.

Ook oefent je kind om vanuit een kruiphouding zelf te gaan zitten, liggen en weer overeind te komen. Weer gaan zitten als hij zich heeft opgetrokken aan de box, is nog lastig. Om het voor zichzelf makkelijker te maken, laat hij zich gewoon vallen.

Wat jij kunt doen om te helpen

Zorg dat de ondergrond waarop jouw kleintje de wereld aan het ontdekken is zacht is. Leg hier en daar wat kussens neer voor het geval je kind zich laat vallen en zorg dat de omgeving waarin je kindje leert lopen veilig is.

Schoentjes zijn nu (nog) niet nodig, maar als de grond waarop wordt geoefend wat kouder is (zoals laminaat of beton) dan kan je je baby een sokje met antislip aantrekken. Grote kans is wel dat de sokjes binnen no time uitvliegen.

Houd er rekening mee dat een ruwe vloer zoals vloerbedekking of een kleed net iets lekkerder is voor je kleintje om te leren lopen.

Hulpmiddelen

Zie je dat jouw kindje zich gaat optrekken? Dan kun je overgaan op speelgoed dat het lopen stimuleert. Denk aan een loopfiets of loopwagen. Een loopstoeltje waar je kind in zit wordt vaak afgeraden. Het zou je kindje op motorisch gebied eerder tegenwerken dan helpen. Ook de Consumentenbond raadt een loopstoeltje af, vooral ook vanwege het gevaar op ongelukken.

Let op

Wanneer je kindje zich omhoog leert trekken, is de kans op vallen en stoten ook wat groter. Laat geen brandende kaarsen rondslingeren op tafel en berg breekbare spullen op. En oefen vooral ook buiten de box. Hoe meer ruimte, hoe beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?
Sluiten