Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fleren-lopen.jpg)
Ontwikkeling vanaf 6 tot 10 maanden
Niet lang nadat je baby kan kruipen, zal hij zich gaan optrekken. Tussen de zes en tien maanden heb je kans dat hij of zij zich begint op te trekken aan meubels of de spijlen van de box. Zo leert je kind met kleine beetjes hulp te gaan staan.
Ook oefent je kind om vanuit een kruiphouding zelf te gaan zitten, liggen en weer overeind te komen. Weer gaan zitten als hij zich heeft opgetrokken aan de box, is nog lastig. Om het voor zichzelf makkelijker te maken, laat hij zich gewoon vallen.
Wat jij kunt doen om te helpen
Zorg dat de ondergrond waarop jouw kleintje de wereld aan het ontdekken is zacht is. Leg hier en daar wat kussens neer voor het geval je kind zich laat vallen en zorg dat de omgeving waarin je kindje leert lopen veilig is.
Schoentjes zijn nu (nog) niet nodig, maar als de grond waarop wordt geoefend wat kouder is (zoals laminaat of beton) dan kan je je baby een sokje met antislip aantrekken. Grote kans is wel dat de sokjes binnen no time uitvliegen.
Houd er rekening mee dat een ruwe vloer zoals vloerbedekking of een kleed net iets lekkerder is voor je kleintje om te leren lopen.
Hulpmiddelen
Zie je dat jouw kindje zich gaat optrekken? Dan kun je overgaan op speelgoed dat het lopen stimuleert. Denk aan een loopfiets of loopwagen. Een loopstoeltje waar je kind in zit wordt vaak afgeraden. Het zou je kindje op motorisch gebied eerder tegenwerken dan helpen. Ook de Consumentenbond raadt een loopstoeltje af, vooral ook vanwege het gevaar op ongelukken.
Let op
Wanneer je kindje zich omhoog leert trekken, is de kans op vallen en stoten ook wat groter. Laat geen brandende kaarsen rondslingeren op tafel en berg breekbare spullen op. En oefen vooral ook buiten de box. Hoe meer ruimte, hoe beter.
Inhoud
Ook interessant
-
Rachel (36): ‘Mijn zoon heeft minimaal drie keer per week last van nachtmerries’
-
Succesvol co-ouderschap: 10 belangrijke aandachtspunten
-
10x dingen die je gedaan wil hebben vóór de bevalling
-
5x tips van andere moeders om de laatste loodjes van je zwangerschap dragelijker te maken
-
De leukste kleine beloningen bij zindelijkheidstraining
-
Onderzoek: praten tegen je baby of dreumes heeft een positief effect op het IQ
-
5x dingen die je kunt doen met de placenta na de bevalling
-
Bloedverlies na de bevalling: wanneer is het te veel?
-
Vragen om jezelf te stellen voordat je begint aan een tweede kindje
-
Loopt je kind graag naakt rond? Zo kun je reageren
-
Oppas meenemen op vakantie? Dit wil je weten
-
Dit moet je niet zeggen tegen ouders van kinderen met driftbuien